ERA ȘI VREMEA – Sisteme de colectare a deșeurilor plutitoare pe Someș și Tisa

Ad imageAd image
PET-urile din România care ajung la unguri deranjează pe cei din urmă, partea ungară cerând autorităților române de nenumărate ori luarea unor măsuri în acest sens. Abia acum autoritățile noastre s-au apucat serios de treabă. Apele Române spune că stoparea acestui fenomen este o prioritate pentru autoritățile de mediu: „Apele Române, din dorința de a găsi soluții tehnice viabile și studiind proiectele aplicate de vecinii maghiari, analizează în prezent posibilitatea amplasării în 12 zone a unor sisteme de colectare a deșeurilor plutitoare în bazinele hidrografice Tisa, Crasna, Someș și Crișuri”.
Recent, la Cluj-Napoca, a fost semnat – ̂- ̂ ̆ ̆, document de colaborare bilaterală care are în vedere inclusiv susținerea reciprocă a părților în ceea ce privește diminuarea deșeurilor din plastic care ajung în apele de frontieră. Prima dintre lucrările hidrotehnice prevăzute cu un mecanism special automatizat de colectare a plutitorilor de pe cursurile de apă transfrontaliere o avem deja în județul Bihor. Autoritățile au anunțat că sistemul va fi extins anul viitor, atât în bazinul hidrografic Crișuri, cât și în bazinul hidrografic Someș-Tisa. Pentru toate acestea, Apele Române au demarat deja studii de fezabilitate.
„Pentru a putea elimina prezența plutitorilor din plastic de pe ape este important să stopăm poluarea la sursă, iar un prim pas este ca populația să arunce deșeurile în locurile special amenajate. Mai mult decât atât, procedeele de colectare a acestor deșeuri sunt costisitoare atât din punct de vedere al resurselor umane și al utilajelor implicate, cât și financiar”, concluzionează Apele Române.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu