Despre firele care atârnă de pe stâlpii stradali prin toate orașele și comunele din Maramureș s-a mai scris și cu atât s-a rămas. Cablurile operatorilor de telefonie și de cablu, dar nu numai, creează în cam toate localitățile din județ o imagine dezolantă. În orașe mai ales, stâlpii stradali abia se mai țin sub greutatea zecilor de fire care atârnă și care se pare că nu deranjează pe nimeni. Nici măcar estetic. În Baia Mare s-a discutat la un moment dat de introducerea în subteran a acestor rețele de telefonie și cablu, dar am rămas cu planurile. Operatorii ar trebui să renunțe la cablurile care nu mai sunt folosite, autoritățile locale având, cel puțin pe hârtie, planuri pentru introducerea lor în tubulaturi subterane.
Avem și un început. La Sighet, municipalitatea a anunțat că procesul de modernizare a iluminatului stradal în municipiul de pe Tisa este în plină desfășurare
„Renunțăm încet la rețeaua aeriană de iluminat public, care pe lângă faptul că este inestetică și învechită, nu corespunde standardelor unui oraș european de secol XXI. Lucrările de modernizare a iluminatului public în cartierul Unirii, zona cuprinsă între sensul giratoriu BIG și sensul giratoriu CIL, s-au încheiat. Stâlpii vechi din beton au fost înlocuiți cu stâlpi moderni, metalici, care sunt alimentați printr-o rețea electrică subterană, renunțându-se astfel la firele de curent care atârnă prin tot orașul.
Stâlpii metalici sunt dotați cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED de generație nouă, cu o durată de viață mai lungă și eficiență mai mare. Corpurile LED au fost montate atât spre partea carosabilă cât și spre zona pietonală, fapt ce a îmbunătățit considerabil vizibilitatea pe timp de noapte. Cheltuielile au fost suportate integral din bugetul local.
În următoarea perioadă vom trece la același tip de intervenții și în cartierul Independenței, zona Flora”, a anunțat Primăria Sighetu Marmației.
Dragoș HOJDA