La implinirea celor 170 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, elevii si profesorii Liceului Teoretic „Bogdan-Voda” din Viseu de Sus au evocat viata si opera scriitorului prin recitare din creatia poetului, prin cantec pe versuri eminesciene, materiale audio si video.
Evenimentul a fost prefatat de profesorara Mihaela Bosca, sefa catedrei de limba si literatura romana din liceul sus-mentionat. Aceasta a subliniat actualitatea viziunii romantice in randul tinerilor – trairea intensa a sentimentului in aceasta etapa, vizionarismul, dorinta de a schimba lumea, firea revolutionara si energica a acestei varste.
Completand cu cateva informatii mai putin cunoscute de publicul larg, profesoara i-a invitat pe elevi sa-si prezinte creatiile si interventiile, multumind elevului Denis Florin Nasui din clasa a X-a E, presedintele Consiliului Scolar al Elevilor pentru organizarea sistematica a momentelor colegilor sai.
Manifestarea a continuat cu conturarea unei biografii a marelui poet din secolul al XIX-lea, realizata pe rand de elevii Mihai Pop, Daniela Pop , Florin Denis Nasui, Crina Ivascu, Eliza Sinatovici, Claudiu Liposchi din clasa a X-a E, sub indrumarea profesoarei Mihaela Bosca.
Momentul urmator l-a reprezentat debutul literar si activitatea de ziarist prezentate de elevii Denisa Vlonga, Andreea Nicoleta Tomoiaga, Gabriel Tomoiaga din calasa a XII-a A, fiind indrumati de profesoara Monica Grad.
„Curiozati legate de Eminescu” a fost momentul inedit prin detalii despre vocea deosebita pe care contemporanii poetului au apreciat-o, fapt dezvaluit prin interventia lui Paul Gabriel Tomoiaga din clasa a XI –a B, apoi peregrinarile sale in Maramures, ilustrate de Denis Florin Nasui – clasa a X-a E.
Interpretarea muzicala „Pe langa plopii fara sot” a fost emotionant realizata de Crina Berches, Andreea Zavaski- clasa a XI-a E, coordonate de profesoara Ana Andreica, ei au fost acompaniati si sustinuti de colegii lor mai tineri din clasa a X-a E- Veronica Tomoiaga, Ionut Pop-chitara si voce.
O recitare de grup din „Luceafarul” a fost rostita alternativ de elevii clasei a X-a E si de catre elevul Dumitru Chis din clasa a XI-a E . Eleva Mihaela Pop- XI-D i-a dedicat o creatie proprie marelui poet, exprimand prin sensibilitatea proprie atasamentul fata de creatiile lui Mihai Eminescu.
Elevii clasei a XI-a B- Paul Gabriel Tomoiaga, Ana Ciorobea si Maria Bora au prezentat corespondenta Mihai Eminescu- Veronica Micle si elementele definitorii ale romantismului, punctand astfel unele din cele mai frumoase marturii ale sentimentelor dezvaluite publicului larg ce transpar din acest schimb epistolar inedit.
Ultima parte a constat in diverse recitari printre care se numara texte precum „La steaua” (Mihai Eminescu), „Trebuiau sa poarte un nume”( Marin Sorescu), alte creatii recitate de elevii clasei a X-a E.
Asadar, cei 170 de ani de la nasterea primului mare creator de limbaj poetic din literatra romana au fost marcati de contributiile elevilor si cadrelor didactice care i-au indrumat, ca un adevarat cufar memoriei, deschis de fiecare generatie peste timp, in semn de neuitare, de pretuire si de inspiratie.
Informatii furnizate de Monica Maria Grad, profesor de limba si literatura romana la Liceul Teoretic „Bogdan-Voda” din Viseu de Sus.
ZiarMM