Tabăra internațională de tineret organizată anual, în Italia, de Centrul pentru Dezvoltare Durabilă GreenTin, din Maramureș, a ajuns la ediția a III-a. În 2025, locația va fi una diferită de anii anteriori, însă suficient de atrăgătoare pentru oricine își dorește o destinație mai puțin convențională: un mic castel medieval situat în mijlocul unui parc natural, în apropierea unui baraj de acumulare extrem de pitoresc.
Obiectivele taberei de tineret
Dacă organizatorii au schimbat destinația, obiectivele majore ale taberei rămân aceleași. Se pune accent pe dezvoltarea personală, prin stimularea controlării emoțiilor, încurajarea socializării off-line, formarea de abilități și deprinderi sociale etc. Practic, foarte multe elemente care îi ajută pe tineri să se integreze mai ușor într-o colectivitate și să treacă peste barierele firești apărute ca urmare a prezenței fizice alături de ceilalți membri ai grupului. Prea obișnuiți cu socializarea on-line, copiii uită uneori de viața reală, precum și de faptul că internetul este un spațiu virtual.
”Ne dorim să le creștem reziliența, dezvoltându-le abilitățile sociale, emoționale, psihice și fizice. Iar copiii ne surprind de fiecare dată. Cu sprijin și încurajări, vedem cum își consolidează încrederea în sine și își modifică limitele. Dintre acestea, limitele fizice sunt cel mai ușor de observat. Dacă în primele zile e nevoie sa facem un efort să îi scoatem din spațiul de cazare și să îi determinăm să facă mișcare, să se joace, după ce prind gustul este foarte greu să îi aducem înapoi înăuntru.
Primele drumeții presupun un efort fizic puțin mai mare și ne înfruntăm oboseala sau dorința de a renunța, însă în următoarele copiii nu mai sunt dispuși să renunțe așa de ușor. Sunt curioși și vor să exploreze. Iar noi ne bucurăm de asta.
Fiind într-un context nou, în care nu se cunosc între ei sau se cunosc doar 2-3 persoane între ele, tinerii sunt obligați să interacționeze. Contextul este unul în care copiii împart camera, sala de mese, activitățile. Nu au cum să evite interacțiunea cu ceilalți. Din nou, sunt împinși să își depășească limitele și să se dezvolte.”
Explică psihologul Laura Achim, lucrător de tineret în cadrul organizației Greentin.
Pe parcursul taberei, copiii au parte de drumeții în natură, vizite la diverse obiective turistice sau culturale, experiențe culinare, dar și oportunitatea de a-și exersa și perfecționa stăpânirea limbii engleze.
Ce presupune tabăra internațională din Italia
O săptămână petrecută, în perioada iunie-iulie 2025, la Castello din Ridracoli, în regiunea Emilia Romagna, situată în nordul Italiei.
Sunt asigurate:
🛌 cazare;
🥣 masă;
🚌 transport;
🏛️ vizită la muzeu;
🏖️ excursie la mare;
🙋♀️ activități de educație nonformală și de relaxare desfășurate sub supravegherea unor cadre didactice cu experiență în relaționarea cu tinerii.
Prețul: 3.600 lei/persoană. Se acceptă și plata în mai multe tranșe.
Înscrieri: pe mail (info@centrulgreentin.ro) sau whatsapp (0750 469 299).
Cum a fost în 2024
Anul trecut, tabăra, organizată de Greentin alături de un partener din Italia, a avut ca destinație Manerba del Garda, localitate situată pe malul lacului Garda, tot în nordul Italiei, în provincia Brescia. Din grupul de tineri români, au făcut parte 12 copii (maramureșeni), cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani.






Ziar Maramureș