Educație montană în școlile din Maramureș. Primele lecții s-au ținut la Moisei

Ad imageAd image

Este nevoie de educație montană în școlile din Maramureș. Să știe cei mici că nu e de glumă atunci cand te duci pe munte fără echipament adecvat, că te expui unor pericole reale, care nu se pot anticipa, însă un echipament adecvat își poate salva viața.

Salvamont Maramureș a inițiat un proiect de educație montană la școlile generale din comuna Moisei și nu numai. Programul cuprinde educație montană și de acordare de prim ajutor. Primăria Moisei este și ea implicată în acest proiect, beneficiind de susținere. Mai ales că și primarul Grigore Tomoiagă este un iubitor al muntelui.

Acest gen de educație este absolut necesară pentru a direcționa copiii încă de mici spre un comportament sănătos vis a vis de natură, siguranța lor și de a-i forma pentru drumeții și tabere montane, conduită montană etc.

„Am fost întampinați cu bucurie și curiozitate peste tot pe unde am fost, copiii fiind dornici de a afla amănunte privind activitatea de salvare montană, pașii pe care trebuie să îi parcurgă pentru a deveni salvatori montani și nu în ultimul rand cum trebuie să reacționeze intr-o situație de urgență.

Au fost prezentate echipamentele medicale din dotare, robotul de resuscitare, defibrilatorul, aspiratorul de secreții, tărgile de extracție și transport, rucsacii medicalizați atat de necesari în intervenții precum și metodele folosite de salvatorii montani pentru acordarea primului ajutor și a salvării vieților celor care au nevoie de noi pe munte si in medii ostile.
De menționat că localitatea Moisei, grație conducerii, oameni de o calitate extraordinară, la inițiativa Primarului susținut total de Consiliul Local a achiziționat defibrilatoare , echipamente pentru intervențiile de urgență, aceste aparate fiind poziționate în locurile publice pentru a putea fi folosite la nevoie. Asta este de fapt o normalitate care ar trebui să fie regăsită peste tot, în toate instituțiile publice, școli, licee, universități, pe stradă, fiind cele care pot face la un moment dat diferența, ajutand la salvarea unei persoane aflate în pericol de moarte. Salvatorii montani vor continua întalnirile cu scop educativ montan în școlile și liceele din județul Maramureș, mai ales în perioada „scolii altfel” și a orelor de dirigenție, acestea fiind de fapt primele măsuri în a ințelege, cunoaște și preveni situațiile neplăcute care pot apărea și a fi pregătiți pentru a acorda primul ajutor celor care au nevoie”, a spus Dan Benga, șeful Salvamont Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu