Mediul de afaceri a primit finanțare de peste 1 miliard de lei, prin IMM INVEST și AGRO IMM INVEST, în prima lunã de la lansarea programelor. O spun cei de la Ministerul Finanțelor, prin FNGCIMM, fiind aprobate în total un numãr de peste 2.016 garanții, în valoare de peste 1 miliard de lei, pentru credite în valoare de 1.219.051.695 lei, în prima lunã de la lansarea programului guvernamental care sprijinã și încurajeazã investițiile în economia româneascã.
Ministerul Finanțelor subliniază că programul IMM INVEST ROMÂNIA rãmâne cel mai accesat program guvernamental dedicat mediului antreprenorial. Într-o lunã au fost acordate 1.649 garanții în valoare de peste 996 de milioane lei, asigurându-se astfel finanțarea rapidã pentru capital de lucru sau pentru investiții.
”IMM INVEST reprezintã cel mai eficient program guvernamental, care atestã cã intervenția guvernului în economie este beneficã și necesarã, iar prin astfel de instrumente se asigurã IMM-urilor accesul rapid la finanțare, fiind un program extrem de util pentru companiile din toate domeniile de activitate. Facilitãțile de garantare și subvenționarea costurilor finanțãrii reprezintã argumente puternice pentru a apela la un credit prin acest program guvernamental. Monitorizarea constantã a Programelor guvernamentale de garantare, pe care o facem pentru a ne asigura de calibrarea corectã a mãsurilor pe care le implementãm, ne indicã acest lucru și ne aratã cã existã o cerere consistentã pentru finanțãrile cu garanții de stat.”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Cele mai multe garanții au fost accesate în domeniul transporturilor rutiere de mãrfuri, în construcții, în sectoarele comerț cu ridicata al materialului lemnos, a materialelor de construcție și a echipamentelor sanitare, comerțul cu amãnuntul și în comerțul cu autoturisme și autovehicule. În anul 2021 au fost acordate alte 17.000 de credite garantate, în valoare de peste 12,8 miliarde lei.
De asemenea, prin subprogramul AGRO IMM INVEST au fost acordate 322 de garanții, în valoare de 182.440.034 lei, cele mai multe solicitãri venind din sectorul primar al Cultivãrii cerealelor, urmat de procesarea-fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, de activitãți în ferme mixte, creșterea pãsãrilor și fabricarea produselor din carne. De la lansarea sa, în luna aprilie 2021, prin subprogramul AGRO IMM INVEST au fost acordate 2.500 de credite, valoarea totalã a solicitãrilor de garantare aprobate de FNGCIMM a depãșit 2,1 miliarde lei, la o finanțare de peste 2,6 miliarde lei.
Finanțiștii mai adaugă că plafonul de garanții de stat pentru anul 2022 este de 10 miliarde lei, din care jumãtate pentru AGRO IMM INVEST. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat la 2,34 miliarde lei de care pot beneficia 48.726 de antreprenori. Perioada pânã la care se pot depune cereri de finanțare a fost prelungitã pânã la 30 iunie 2022.
Dragoș HOJDA