E VREMEA LOR – Lucruri mai puțin știute despre berze

Ad imageAd image

Prin satele din Maramureș au început a apărea berzele. Le vedem pe stâlpii de beton din interiorul localităților, în special, aproape că nu mai există localitate în care să nu avem cel puțin un cuib de berze. Ele aduc primăvara, după cum se spune în popor, sunt aducătoare de noroc. Însă puțini dintre noi știu, de exemplu, că cea mai mică barză cunoscută are o greutate de …470 grame. Tot berzele sunt cele printre cele mai longevive păsări din lume, ele putând trăi și 30 de ani.

„Cuiburile lor constau în platforme mari de crenguțe, care sunt construite pe copaci, terasamente de stânci, acoperișuri și coșuri de fum. Siturile de cuiburi sunt adesea colonii, cu câteva perechi cuibărând cu legaturi strânse între ele. Atât masculii, cât și femelele se ocupă de incubarea ouălor. Se depun 3 – 6 ouă care eclozează în aproximativ cinci săptămâni și ambii părinți hrănesc, curăță și antrenează păsările cand sunt mici. Există 19 specii de berze. Trăiesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii și sunt cele mai frecvente în regiunile tropicale. Cea mai mică barză este Hammerkop (ciocanul) la 56 de centimetri lungime, cu o greutate de 470 grame. Berzele sunt păsări carnivore. Se hrănesc cu pești, broaște și păsări, scoici, reptile mici și insecte.

Legenda despre berzele care aduc bebeluși a început în vremurile Victoriene. Când un copil a întrebat: „De unde am venit?”, Părinții au spus pur și simplu „barza te-a adus.” Acest lucru s-a legat frumos de faptul că berzele albe europene adesea cuibăresc pe acoperișul și coșul de case primăvara, perioada în care se nasc mulți bebeluși. Pasărea a devenit un simbol al fertilității și este considerată ca aduce noroc.Mitologia greacă și romană prezintă berzele ca modele de devotament parental și se credea că nu mureau de bătrânețe, ci zburau spre anumite insule luand aspectul oamenilor. Pe lângă dimensiuni, berzele sunt şi unele dintre cele mai longevive păsări din lume, iar unele specii pot atinge chiar şi vârste de 30 de ani”, a declarat Claudiu Iușan, biologul Parcului Național Munții Rodnei, pentru ziarmm.ro.

Acesta a vorbit și despre cuibul berzelor care, deşi pare banal, este una dintre cele mai spectaculoase şi complexe construcţii realizate în regnul animal, fiind construit din crengi, rădăcini, pământ la care se adaugă paie, fân, iarbă, uneori chiar hârtie şi cârpe: „Mitul care spune că copiii nou-născuţi sunt aduşi de barză poate fi întâlnit în toată Europa. Legenda este una veche, dar a fost popularizată de Hans Christian Andersen într-o poveste numită „Berzele”. În folclorul german, berzele aduc copii într-un coş pe care îl cară în spate sau îl ţin cu ciocul. Copii sunt oferiţi direct mamelor sau sunt aruncaţi în coşul de fum, iar o familie îi comunică berzei că vrea un copil lăsând dulciuri la fereastră”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu