În atenția parlamentarilor se află în acest zile o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Mai exact, dacă acest proiect de lege devine lege atunci mamele vor putea beneficia de consiliere psihologică pentru a le ajuta să treacă mai ușor peste nașterea unui copil, proces adeseori dificil și care lasă urme fizice și psihice.
Din Expunerea de motive la acest proiect de lege aflăm că nașterea unui copil este uneori asociată unor trăiri și dureri severe care pot conduce la predispoziția mamelor de a dezvolta tulburări de anxietate sau obsesiv-compulsive.
„Depresia postpartum reprezintă o problemă la nivel global. Aceasta este cea mai comună complicație asociată nașterii și are efecte negative inclusiv asupra copilului. Problemele de sănătate mintală în randul mamemlor sunt unele dintre cauzele cel mai des întalnite printre cele ale decesului maternal în UK, cat si al omuciderii fătului de către mamă în India și China. Cea mai comună afecțiune psihiatrică în legătură cu nașterea este depresia postpartum, o boală mintală devastatoare care poate afecta comportamentul mamei și afecta dezvoltarea cognitivă, emoțională și comportamentală a copilului”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de lege. Se mai vorbește și despre acea tristețe, „baby blues”, „simptomele în acest caz disparand în maxim 5 zile”.
Potrivit proiectului de lege, mamele ar urma să beneficieze de servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile după naștere, la cerere, pentru un număr de maximum 6 ore stabilite împreună cu medicul de specialitate obstetrică-ginecologie și psihologul din cadrul unităților sanitare de specialitate ori unităților sanitare care au în structură secții sau compartimente de obstetrică-ginecologie și în carul cărora au născut.
Dragoș HOJDA