Două spitale din Maramureș, vizate de un atac cibernetic. Sisteme nefuncționale și mulți nervi

Ad imageAd image
Două spitale din județul Maramureș au fost noaptea trecută ținta unor atacuri cibernetice. Informația a fost confirmată de către Mnisterul Sănătății, prin ministrul Alexandru Rafila, care a făcut publică lista provizorie a spitalelor afectate de acest atac al hacker-ilor. Rafila a subliniat că „în cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate”.
Unitățile medicale afectate de atacul cibernetic sunt Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, ​Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga, ​Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opris” Baia Mare, ​Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, ​Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București (IOB), ​Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța, ​Spitalul Municipal Sighetu Marmației, ​Spitalul Județean de Urgență Targoviște, ​Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București, ​Institutul Clinic Fundeni, ​Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași), ​Spitalul Județean de Urgență Buzău, ​Spitalul Județean de Urgență Slobozia, ​Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, ​Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, ​Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Municipal Medgidia și  ​Spitalul Județean de Urgență Pitești.
„Incidentul se află sub investigația specialiștilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenție exceptională și pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac. Ministerul Sănătății, în parteneriat cu instituțiile din domeniu, monitorizează atent situația pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților. În toate spitalele în care funcționează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc”, a arătat Alexandru Rafila.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu