Dosarul gradațiilor de merit ia amploare. Anchetatorii au extins urmărirea penală (II)

Ad imageAd image

Zile de foc pentru învățământul maramureșean, cu puțin timp înaintea numirii directorilor interimari. ”Grație” președintelui Iohannis, la șefia școlilor vom avea în continuare personaje angrenate politic. Totul depinde de inspectorul școlar județean, evident, și el pus în funcție de partidul pe care îl servește. Cu mânerul satârului colorat în galben și albastru, Minodora Hendea, șefa ISJ Maramureș, va putea felia discreționar și fără nicio explicație câte o porție pentru fiecare liberal în cuget și simțire găsit potrivit a conduce o școală din județ. De performanță nu vorbim, pentru că în politică termenul este considerat redundant, anacronic și chiar periculos pentru trăinicia oricărei formațiuni ce a abandonat de multă vreme doctrina lorzilor cu principii etice.

Prin luna iulie, vă spuneam, și de nu ar fi fost, nu s-ar fi povestit, că învățământul județean stă pe un butoi de pulbere. Câțiva profesori mai puțin dispuși a tolera diverse abuzuri perpetuate ani la rând de către conducerile școlilor (da, alea numite politic) i-au sesizat pe procurori cu privire la grave încălcări ale legii: gradații de merit acordate nelegal, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuzuri în serviciu și alte nimicuri în fața cărora reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au închis ochii, deși lucrurile sunt cunoscute de un sistem întreg. Între timp, s-a început și urmărirea penală, asta pentru necredincioși, dar și pentru alarmații de ”zvonuri false” (sic!). Cu audieri, cu semnat declarații, verificat probe. Tot tacâmul.

Buba s-a spart la Clubul Sportiv Școlar 2, Baia Mare, unde gradațiile de merit au fost acordate, conform surselor noastre din poliție, după o metodologie unică, inexistentă în Legea Educației. Sigur, astfel de proceduri ce ne îndeamnă a citi mai bine Codul Penal înainte de a călca strâmb nu sunt de ieri, de azi. Au un istoric bogat, iar de-a lungul timpului au făcut multe victime printre profesorii și antrenorii lăsați fără gradațiile de merit, acestea din urmă fiind acordate altora, ale căror performanțe i-ar recomanda eventual pentru premiul ”zmeura de aur”.

Despre modul în care s-au întocmit dosarele (nu penale, alea își urmează liniștit și sigur cursul) pentru acordarea gradațiilor, despre realizarea măsluită a punctajului și despre încălcarea flagrantă a metodologiei poate oferi detalii profesorul Ionuț Cârstea, din cadrul CSS2 Baia Mare, ale cărui ore de scrimă (plătite, evident, din bugetul statului român) sunt mai greu de găsit decât sabia Excalibur, din legenda regelui Arthur. În fapt, nu doar orele profesorului Ionuț Cârstea îmbracă aura mitologică și presupun o existență incertă, ci și elevii trecuți în evidențele clubului (inclusiv în cele digitale, după cum au aflat anchetatorii), tineri ce așteaptă încă prima zi de antrenament, deși sunt legitimați de ani buni la clubul băimărean.

În interviurile pe care generala Minodora Hendea le acordă presei, șefa ISJ afirmă că va verifica, dar fără a lua măsuri. Era bine și atât, măcar înainte de a trece la numirea directorilor interimari, în luna august, printre cei vizați de plângerile penale numărându-se și câțiva șefi de școli ce așteaptă acum iar binecuvântarea generalei pentru un nou mandat lipsit de vreo performanță notabilă.

Revenind la CSS2, remarcăm faptul că pentru funcția de director interimar și-au depus dosarele (pe lângă actualul manager pensionar) patru candidați, profesori mai tineri, cu o altfel de viziune asupra performanței, în contextul necesității creării unei baze sportive reale pentru Clubul Sportiv Școlar nr. 2 Baia Mare, ale cărui pretenții nu se pot rezuma la un hotel, un restaurant și o cabană, acestea din urmă având alte destinații decât cele sportive sau școlare, mai degrabă propice nunților, botezurilor, revelioanelor și altor sindrofii pentru care facturierul a rămas veșnic în sertar. Suntem siguri că generala Minodora Hendea a aflat înaintea organelor de urmărire penală toate aspectele respective și va pune la dispoziția acestora orice probă utilă.

Ciprian DRAGOȘ

Foto: css2baiamare.ro
(Trofeele din fundal aparțin altor secții decât cea de scrimă)

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu