Doctor în științe medicale, cu peste 37 de ani de experiență în chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, fondator în 2002 al Clinicii de Chirurgie Plastică și Estetică Cosmedica Baia Mare, unde lucrează alături de fiul său, dr. Costache Chertif este una dintre personalitățile marcante ale vieții medicale maramureșene. Este o conștiință și o voce fermă care pune degetul pe rănile sistemului sanitar și vine cu alternative și cu soluții pornite dintr-o foarte bună cunoaștere a realității medicale din România.
Candidează pentru un loc la Senatul României din partea AUR Maramureș, cu ferma convingere că, înainte de a accede în politică, un om trebuie să-și fi demonstrat competența pe plan profesional.
”Multă vreme am crezut că, dacă sunt reprezentat în Parlament de un conjudețean, e de ajuns să îi prezint o propunere legislativă pentru îmbunătățirea sistemului medical – că acesta e domeniul în care activez – și ea va fi promovată și își va urma cursul firesc. N-a fost deloc așa, nici măcar atunci când am apelat la medici de aici care au ajuns în Parlament. Acum mi-am asumat să fac eu acest lucru: să acced la mijloace legislative cu care să mă lupt pentru însănătoșirea sistemului sanitar. Din păcate, fără o componentă politică, e dificil să rezolvi chestiuni majore, care necesită măsuri legislative. Ori forul legislativ e unul singur: Parlamentul României” – e una dintre motivațiile intrării în politică, invocată de dr. Chertif.
Își propune să lupte cu argumente profesionale pentru schimbarea unor tare ale sistemului, pentru deblocarea banilor pentru sănătate și, mai ales, pentru înființarea secțiilor funcționale pentru arși în spitalele județene. Experiența deceniilor de medicină i-a demonstrat câtă nevoie este de asemenea secții la nivelul spitalelor județene. Deși deocamdată este doar candidat, deja a realizat un mic pas în acest sens: a impus acest obiectiv în secțiunea de Sănătate a programului de guvernare al AUR, ”Reconstruim România”.
”Eu am făcut, nu doar mă laud că voi face”
Candidează din convingerea că un bun profesionist poate fi oricând și un bun politician. Poate veni cu un aport de idei, de experiență și de valoare pentru echipa politică și pentru țara sa. A ales AUR pentru valorile pe care le promovează. Sunt acelea cu care a crescut, pe care le-a respectat în viața de familie, în profesie, în societate: credința în Dumnezeu, dragostea de țară, munca cinstită, adevărul, onoarea, libertatea.
”Eu sunt unul care a făcut, nu sunt dintre cei care doar se laudă că fac. Eu am dovedit ce pot: am fondat o clinică privată, unde pacienții sunt tratați la cele mai înalte standarde, fără ca ei să plătească un cent în plus. Chiar dacă de la Casa de Asigurări de Sănătate nu se primesc suficienți bani, diferențele sunt completate din resurse proprii. Deci, se poate, cu o bună gospodărire. Îmi las clinica pe mâini bune – e vorba de fiul și nora, care îmi continuă munca și pasiunea – și merg în politică. Am ajuns la concluzia că doar profesioniștii pot face politica eficientă, nicidecum cei care nu au o profesie certă. Pe mine, politica n-are cum să mă schimbe, fiindcă întotdeauna, înainte de a fi politician, sunt medic!”– subliniază dr. Chertif.
Doctor cu credință
Lumea a constatat că, atunci când coboară spre sala de operații, doctorul Chertif nu răspunde la saluturi. Nu e o impolitețe, este momentul lui de rugăciune.
”Nu există zi de la Dumnezeu să nu spun rugăciuni când merg spre sala de operații. Fără Dumnezeu nu se poate nimic. Când intri într-o operație complexă și dificilă, e ca și cum ai intra într-un ocean cu apă tulbure și înoți, înoți și vezi ca pe lângă tine nu e nimeni să înoate, nimeni să te ajute. Astunci îți pui întrebarea: am rămas numai eu, miracolul și Dumnezeu? Și așa se întâmplă de multe ori. Și să știți că sunt miracole, pentru că le trăim, le vedem. Și suntem bucuroși că ele există” – explică situația doctorul Chertif, Explicație valabilă și pentru faptul că unul dintre sloganele adoptate în campania sa de comunicare e ”Doctor cu credință”.
E mai ieftin să previi boala decât să o vindeci
Dr. Chertif susține că un sistem sanitar trebuie să se bazeze pe trei lucruri: prevenție, accesibilitate la actul medical și eficiență. Are convingerea că, dacă 10% din cheltuielile din sistemul sanitar s-ar aloca pentru profilaxie, nu ne-am mai confrunta cu atâtea probleme de sănătate. Din păcate, prevenția e neglijată în România, fiind codașă în clasamentul Uniunii Europene la acest capitol. Programele naționale de screening nu fac pasul de pe hârtie în realitatea cotidiană, din lipsă de fonduri, deși ar fi o investiție eficientă în sănătate. Se știe că e mai ieftin să previi boala decât să o vindeci, mai ales dacă ea nu e depistată la timp și ajunge în stadii avansate de evoluție.
Cum să scăpăm de lunga așteptare de la trialul primiri-urgențe
Are soluții și pentru degrevarea unităților spitalicești și pentru diminuarea timpului de așteptare în unitățile de primiri urgențe. E vorba de consolidarea sau refacerea verigilor intermediare: cea primară, a medicilor de famile, dar și veriga secundară: policlinicile, desființate fără a se prevedea consecințele. Fără refacerea acestor verigi – care fac trierea preliminară, astfel ca la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU să ajungă doar cazurile grave și urgente – nu vor dispărea cozile de la UPU.
Reformă înseamnă și a pune la loc piramida sistemului sanitar, care în prezent e cu vârful (marile spitale) în jos și cu baza șubredă – cabinete de medici de familie și puținele policlinici – în sus. De altfel, programul AUR pentru sănătate prevede înființarea sau reînființarea a 25.000 de policlinici, inclusiv în mediul rural.
Totodată înseamnă aducerea spitalelor către comunitate, nu comasarea bolnavilor în marile centre urbane. Construirea unor unități sanitare comunitare, cu cel mult 100 de paturi, pe specialități esențiale, obligatoriu dotate la nivel european, vor contribui major la diminuarea aglomerării spitalelor de urgență și la creșterea calității actului medical. Acest obiectiv va fi implementat prin „Programul Ana Aslan”, inclus de AUR în programul de guvernare.
Și, cât de repede implementarea unui sistem informatic performant, nu bătaia de joc de acum, când trebuie să stai noaptea să poți transmite niște date.
”În politică e ca în grădină: unde rămân spații necultivate, năpădesc buruienile”
„Am fost întrebat de multă lume de ce candidez, de ce nu-mi văd de profesie, de clinică, de familie. Am răspuns că, atunci când specialiștii tac, vorbesc nepricepuții. Iar în țara aceasta, am văzut ce s-a întâmplat în timp, când au fost nepricepuți la conducere, în multe domenii. Știți cum se spune: În politică e ca în grădină: unde rămân spații necultivate, năpădesc buruienile.
De ce ar tăcea profesioniștii? Doar pentru că sunt de bun-simț, doar pentru că își văd de munca și de preocupările lor? Specialiștii trebuie să vorbească, să se implice mai mult, chiar și în politică. Doar așa, veleitarii vor fi marginalizați, excluși de la decizii. Doar așa ne putem găsi drumul cel bun” – e credința doctorului Chertif.
Comandat de Alianța pentru Unirea Românilor
CMF: 11240014