Noua lege a salarizarii unitare nu va intra in vigoare la 01.01.2024. Asta au transmis cei de la FNSA, care au avut ieri, 12 octombrie, o întâlnire cu ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Delegația FNSA a fost condusă de Nicolae Muresan, secretar general. Acesta a ținut să arate că “Noua lege a salarizarii va fi construită pe 4 principii, respectiv introducerea unor grile de salarizare in administrația locală, reanalizarea coeficienților pe o scara de 1 la 12, revizuirea sporurilor și acordarea lor până intr-un cuantum de maxim 20%. și acordarea lunară a unui spor de performanță”.
„După finalizarea discuțiilor cu partenerii sociali și structurile asociative vor urma niște discutii tehnice, urmând sa i se dea legii o forma finală. Împreuna cu Banca Mondiala și grupul de lucru se va analiza impactul bugetar și urmand apoi a fi prezentată la Comisia Europeană.
Am susținut introducerea obligativității acordării voucherelor de vacanță, a normei de hrană și a indemnizației de hrană, precum si eliminarea tuturor discriminărilor existente (neaplicarea integrala a legii salarizării). În urma ședinței și celor convenite în cadrul intalnirii, ni s-a comunicat metodologia utilizată pentru evaluarea posturilor.
În urma întâlnirii avute la Ministerul Muncii, în reprezentarea componentei de administrație locală, ne-au fost prezentate câteva noutăți privitoare la legea salarizarii care urmează a fi adoptatata, fiind și jalon în PNRR. Elementul de noutate îl constituie introducerea unei grile unice de salarizare la nivelul național, precum și a unei componente variabile din salariu, in funcție de performanța. Am solicitat sa avem o consultare continua și eficientă , astfel încât actualele probleme din legea salarizarii sa nu se regăsească in noua lege, pentru evitarea unor posibile nemulțumiri sau procese in instanțele de judecată , pentru neacordarea drepturilor ”, a declarat secretarul general al FNSA, Nicolae Mureșan, pentru ziarmm.ro.
Dragoș HOJDA