La Consulatul României de la Solotvino s-a desfășurat, zilele trecute, prima întâlnire oficială bilaterală între președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, și președintele Administrației Militare de Stat a Regiunii Transcarpatia, Miroslav Bilețki, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean.
Cei doi oficiali au avut o discuție amplă și pragmatică despre prioritățile cooperării cu regiunea Transcarpatia în viitor, alături de ambasadorul României la Kiev, Victor Micula, senatorul de Maramureș Sorin Vlașin, primarul municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, președintele Consiliului Regional Transcarpatia, Roman Sarai, reprezentanții Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Maramureș, și alte oficialități din România și Ucraina.
Accentul s-a pus pe dorința ambelor părți de a deschide noi puncte de trecere a frontierei, facilitând astfel legăturile dintre comunitățile română și ucraineană ce locuiesc de-o parte și de alta a Tisei și care vor genera dezvoltare durabilă în regiune.
Președintele Consiliului Județean Maramureș a pus accent în cadrul discuției pe importanța finalizării podului în construcție peste Tisa și necesitatea implicării decidenților ucraineni în realizarea drumului de legătură și a infrastructurii de frontieră aferente pentru operaționalizarea traficului prin punctul de trecere nou creat. Președintele Administrației Militare de Stat a Regiunii Transcarpatia, Miroslav Bilețki, a dat asigurări că va sprijini realizarea demersurilor necesare și în cel mai scurt timp, partea ucraineană va demara lucrările de interconectare cu podul peste Tisa. În plus, oficialul a mulțumit pentru ajutorul și sprijinul umanitar oferit de județul Maramureș refugiaților și persoanelor strămute în regiunea Trascarpatia.
Președintele Consiliului Județean Maramureș a subliniat în cadrul întâlnirii buna colaborare care există între cele două părți din perspectiva derulării proiectelor cu fonduri europene și a exprimat dorința sa de a coopera intens pe această temă pentru a aduce bunăstare și dezvoltare comunităților pe care cei doi le reprezintă. Ambele părți au convenit să acorde prioritate în viitorul apropiat îmbunătățirii infrastructurii de transport din regiune și să consolideze relațiile economice și culturale.
Președintele Consiliului Regional Transcarpatia, Roman Sarai, a transmit la rândul său susținerea cooperării cu județul Maramureș și l-a invitat pe președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, într-o vizită oficială la Ujgorod în anul 2025 pentru a discuta noi perspective de colaborare menite să dezvolte relația de înfrățire semnată în anul 2018.
În a doua parte a zilei, delegația Consiliului Județean Maramureș a participat la celebrarea Zilei Naționale a României de către Consulatul României la Solotvino, unde, într-un cadru festiv, alături de personalități ucrainene și reprezentanți ai comunității românești, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a transmis mesajul său de apreciere și susținere a comunităților românești de peste Tisa în demersul de păstrare a limbii și culturii române.
Printre proiectele ce se doresc implementate în viitor se numără realizarea unor schimburi de experiență între profesorii de limba și literatura română, geografie și istorie din Transcarpatia și profesorii din Maramureș, sprijin prin intermediul unor burse pentru elevii români din comunitățile istorice, cât și organizarea unor tabere tematice pentru elevii care trăiesc de-o parte și de alta a Tisei. De asemenea, se va pune accent pe promovarea culturii românești în Ucraina prin intermediul instituțiilor din subordinea Consiliului Județean Maramureș.
Consiliul Județean Maramureș este înfrățit cu două regiuni din Ucraina, regiunea Transcarpatia din anul 2018 și regiunea Ivano-Frankivsk, cu care un prim acord de colaborare a fost semnat la data de 29 martie 2008, iar în 30 iulie 2010 a fost semnat un protocol de completare a acordului de parteneriat în vederea realizării de proiecte comune finanțate prin programe de cooperare transfrontalieră.
Citește și: ”Repere economice maramureșene 2024”: Breviarul care prezintă starea economică a județului
Si calea ferata cu ecartament rusesc de ce nu o deschideti? Au facut-o imperialii nu mujicii!