DIRECTIVĂ UE – Vom putea afla și salariile colegilor de muncă. De când intră în vigoare

Ad imageAd image

Orice angajat va avea dreptul să știe cum este plătit raportat la alți colegi. Este vorba despre Directiva UE 970/2023 în care se vorbește despre transparența salarială. Odată implementată în România această normă europeană, mai exact până în 2026, salariații vor avea dreptul să știe care este salariul, atunci când vrea să se angajeze, care sunt criteriile de stabilire a salariilor, respectiv vor putea cere informații leegate de propriul salariu comparativ cu colegii de serviciu care fac aceeași muncă.

„Candidații la ocuparea unui loc de muncă au dreptul de a primi, de la angajatorul potențial, informații cu privire la nivelul inițial de remunerare sau intervalul aferent acesteia, stabilit pe baza unor criterii obiective, neutre din punctul de vedere al sexului, care urmează să fie atribuit pentru postul în cauză și, după caz, clauzele relevante ale convenției colective de muncă aplicate de angajator în legătură cu postul respectiv.

Aceste informații se furnizează într-un mod care să asigure o negociere în cunoștință de cauză și transparentă în ceea ce privește remunerația, de exemplu printr-un anunț de post vacant publicat, înaintea interviului de angajare sau, în alt mod. Angajatorul nu solicită din partea candidaților informații cu privire la istoricul lor salarial în cursul raporturilor lor de muncă curente sau anterioare.

Angajatorii se asigură că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare se derulează în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare („dreptul la egalitatea de remunerare”)”, se arată în Directiva amintită.

Apoi, „lucrătorii au dreptul de a solicita și a primi, în scris, informații cu privire la propriul nivel de remunerare și la nivelurile medii de remunerare, defalcate în funcție de sex, pentru categoriile de lucrători care prestează aceeași muncă ca ei sau o muncă de aceeași valoare ca a lor”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu