Din istoria orașului: Tabla breslei cizmarilor băimăreni

Ad imageAd image

Începând de azi până duminică, 1 august 2021 puteți admira la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie Maramureș din strada Monetăriei 1-3, sub genericul „Exponatul săptămânii”, Tabla breslei cizmarilor.

Tabla breslei cizmarilor băimăreni face parte din colecția veche a Muzeului de Istorie și Arheologie Maramureș. Tabla este realizată din cupru și are formă de casetă, partea superioară a acesteia (capacul) fiind prinsă în balamale de corpul casetei. Inițial, aceasta a fost prevăzută cun un sistem de închidere.

Forma tablei breslei cizmarilor are o formă neregulată, partea superioară prezentând curburi simetrice și un text marginal asemenea unui chenar. În plan central, simbolizând meșteșugul cizmăriei, se observă o cizmă redată în profil și un cuțit pentru tăiat piei. În partea inferioară a tablei, central, este gravat anul 1816. Dimensiunile tablei sunt de 195 mm înălțime, 134 mm lățime și 20 mm grosime.

În Baia Mare, prelucrătorii pielari sunt menționați pentru prima data în anul 1581, dar se pare că breasla ar fi avut un privilegiu care a ars în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Pielarii sunt menționați cu termenul de tăbăcari-argăsitori, termen folosit şi în documentele din 1588, 1626 şi 1629. În anul 1757, în urma unui privilegiu-regulament, emis de Maria Terezia, tăbăcarii și pantofarii-cizmari s-au separate în două bresle distincte.

Cizmarii băimăreni confecţionau cizme comune, deoarece autoritățile orașului au permis aducerea de cizme de calitate superioară din alte părţi. Mai târziu, articolele de cizmărie care puteau fi vândute în interiorul oraşului s-a redus la cizmele turceşti şi cizmele pentru copii, deoarece magistratul oraşului a interzis cetăţenilor oraşului Baia Mare, la 23 iunie 1664, să cumpere cizme de la alţi producători din alte oraşe.

dr. Ioan Botiș, muzeograf

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu