Din acest an, șoferii își pot vedea online istoricul sancțiunilor rutiere. Poți deveni șofer de camion de la 18 ani

Ad imageAd image

Este vorba despre Legea 385 din 2022, publicată în Monitorul Oficial la începutul acestui an. Șoferii au parte de o serie de schimbări din acest an. Spre exemplu, radierea din evidență a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea, la cererea proprietarului, numai în anumite cazuri.

Și anume proprietarul dorește retragerea din circulație a vehiculului și face dovada depozitării acestuia într-un spațiu adecvat, deținut în condițiile legii, proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unități specializate în vederea dezmembrării, situație în care radierea este definitivă, la scoaterea din România a unui vehicul, în vederea înmatriculării în alt stat, respectiv în cazul furtului vehiculului. Tot noua lege mai stipulează că tramvaiele, troleibuzele, mopedele, tractoarele agricole sau forestiere, inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, vehiculele lente, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor, care, prin compartimentele de specialitate, țin și evidența acestora.

Apoi, permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C și CE se va putea elibera de la vârsta de 18 ani cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea certificatului de calificare profesională inițială, denumit în continuare CPI, astfel cum acesta este reglementat prin art. 1 alin. (3) din Normele privind pregătirea și atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea și atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, cu modificările și completările ulterioare, sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI.

Apoi, potrivit documentului citat, prin excepție de la vârsta minimă prevăzută de lege (adică 24 de ani), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D și DE se eliberează de la vârsta de 21 de ani, cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI.

Nu în ultimul rand, Titularul permisului de conducere are dreptul din acest an să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv de la orice structură de poliție rutieră.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu