DIN 2024 – Încărcător comun pentru telefoane mobile, tablete sau consolele de jocuri video

Ad imageAd image

Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns, la începutul lunii iunie, la un acord politic provizoriu în legătură cu propunerea Comisiei privind o soluție comună de încărcare pentru dispozitivele electronice.
Comisia Europeană în Romania subliniază că începând din 2024, vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB-C toate telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video, dar și căștile audio, căștile cu microfon, difuzoarele portabile, cititoarele de cărți electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație, respectiv căștile intraauriculare noi.

Pentru laptop-uri, termenul este anul 2026. Acordul la care au ajuns colegiuitorii confirmă și completează propunerea Comisiei și anume „portul de încărcare și tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate: în primul rând, portul USB-C va deveni portul comun, ceea ce le va permite consumatorilor să-și încarce dispozitivele cu același încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului. În același timp, armonizarea tehnologiei de încărcare rapidă va contribui la evitarea practicii utilizate de diverși producători de a limita în mod nejustificat viteza de încărcare și la asigurarea faptului că această viteză este aceeași indiferent de încărcătorul utilizat, dacă acesta este compatibil cu dispozitivul. Aceste norme se vor aplica de acum înainte dispozitivelor electronice menționate anterior. În viitor, această listă ar putea fi completată și cu alte dispozitive, pe baza unei evaluări periodice a pieței efectuate de către Comisie”.

„Vobim apoi de faptul că, consumatorii vor putea cumpăra un dispozitiv electronic nou fără a fi nevoiți să cumpere și un încărcător nou, ceea ce va limita acumularea de încărcătoare nedorite sau neutilizate. Rezultatele obținute și eventuala extindere a măsurii pentru a include și cablurile vor fi evaluate în cursul punerii în aplicare. Producătorii vor trebui să furnizeze informații relevante cu privire la performanța de încărcare, inclusiv informații privind puterea necesară pentru încărcarea dispozitivului și dacă acesta permite încărcarea rapidă. Astfel, consumatorilor le va fi mai ușor să afle dacă încărcătoarele de care dispun îndeplinesc cerințele noului lor dispozitiv sau să aleagă un încărcător compatibil.

Având în vedere evoluția rapidă a tehnologiei și pentru a limita o posibilă fragmentare a pieței în viitor, Comisia va evalua diferitele tehnologii disponibile în vederea unei eventuale armonizări viitoare și va solicita organizațiilor europene de standardizare să transpună soluția corespunzătoare într-un standard armonizat.

Acordul la care s-a ajuns garantează, de asemenea, posibilitatea de a implementa fără întârziere soluțiile de încărcare comune, având în vedere mai ales faptul că sunt disponibile foarte multe soluții tehnologice și că industria de profil a dispus de suficient timp pentru a se adapta. Prin urmare, se stabilește o perioadă de tranziție de 24 de luni de la adoptarea oficială pentru a pune încărcătorul comun la dispoziția tuturor, pentru toate categoriile de produse vizate – cu excepția laptop-urilor, care vor beneficia de o perioadă de tranziție de 40 de luni”, precizează Comisia Europeană în Romania.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu