DEZVOLTARE – Comuna Băiuț ar putea fi inclusă ca destinație de ecoturism

Ad imageAd image
Baiut

Pentru cine nu știe, zona Băiuț este una din cele mai frumoase care există în județul Maramureș. Însă potențialul turistic al zonei nu este aproape deloc scos în față. Acum se încearcă includerea acestei comune în Eco Maramureș, destinație de ecoturism.

„Asociația WWF România lucrează în zona Băiuț de mai mulți ani și la inițiativa WWF și altor parteneri s-a realizat nominalizarea unei suprafețe de 598,14 ha de pădure ca sit natural al patrimoniului natural universal (Sesiunea 41 a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, 2-12 iulie 2017, Cracovia -Polonia). În prezent, WWF RO are în implementare și un proiect, în parteneriat cu Primăria Baiut și RNP Romsilva RA, Direcția Silvică Maramureș – ”Elaborarea Planului de Management pentru situl de importanță comunitară ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț”, finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivului Specific (OS) 4.1 „Creşterea gradului de protecţie conservare a biodiversităţii prin măsuri de management adecvate şi refacerea ecosistemelor degradate”.

Valorile naturale ale zonei Băiuț sunt multiple, iar din discuțiile cu reprezentanții Primăriei și comunității (în etapa de elaborare a planului de management pentru sit) a reiesit ca se doreste dezvoltare locală bazată și pe turism. Patrimoniul natural este unul foarte valoros, un adevărat avantaj competitiv in comparatie cu alte zone, iar dezvoltarea turismului ar trebui sa ia in calcul aceste valori locale și ele să fie fructificate într-o manieră responsabilă în beneficiul comunităților locale. Astfel, considerăm oportun ca în acest moment, în care destinația Eco Maramureș se va re-atesta, să incercăm să includem, dacă se dorește acest lucru, și zona UAT Baiut și Grosii Țibleșului (și la Groșii Țibleșului se regăseste pădure virgină, nominalizată UNESCO). Astfel, împreună cu managerul Destinației de ecoturism Eco Maramureș am participat în cadrul intâlnirii consiliului local din Băiuț și am prezentat destinația Eco Maramureș, oportunitățile de dezvoltare prin includerea UAT Băiuț în această destinație. Apartenența la destinatie este una voluntară și va fi analizată în perioada următoare de cei din consiliul local Băiuț”, ne-a declarat Alexandra Pușcaș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu