In fiecare sezon ploios apar aceleasi probleme legate de fosta Uzina de preparare din Baia Sprie. Localnicii s-au obisnuit deja sa vada paraiele galben-rosiatice cum se preling pe marginea drumului. Autoritatile ridica neputincioase din umeri. Par a fi depasite de situatie, ca intotdeauna. Pozitia oficiala a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures este aceeasi, adica nu spune mare lucru.
Dan Buca, purtator de cuvant CJSU Maramures: “Apa provine de pe terenul de la Fltotatie, respectiv de pe versanti, ca urmare a precipitatiilor cazute (culoarea este rosiatica de la depunerile existente pe teren, pietre si aluviuni). Ajunge in santul de garda unde este neutralizat. S-au luat probe care vor fi analizate in laborator. In raul Sasar apa ajunge neutralizata si de aici s-au prelevat probe. Nu putem vorbi de o poluare accidentala pana la obtinerea rezultatului analizelor. Avand in vedere ca activitatea este inchisa, iar apa din santul de garda, care se scurge in emisar, este neutralizata.”
Solutia este la REMIN
Primarul din Baia Sprie duce o lupta continua cu un sistem total dezinteresat. Sebastian Birda trimite adrese anual, la institutiile responsabile insa raspunsurile sunt aceleasi: “Noi am face, dar nu sunt bani.”
Sebastain Birda, primar: “Am trimis adrese si anul trecut si trimitem si acum la Ministerul Mediului, la Garda de Mediu, prefectului de Maramures, precum si altor institutii. Din pacate primim aceleasi raspunsuri ca nu sunt bani si nu au cum sa ne ajute. M-am interesat si pot sa va spun ca cei de la REMIN ar putea elabora si depune un proiect pentru ecologizarea sitului industrial prin fonduri eurpene, daca ar vrea. Primaria Baia Sprie nu poate face un astfel de demers insa REMIN poate.”
Iata ca, exista o solutie pentru ca ruinele vechii uzine sa dispara, iar terenul sa fie adus cat de cat la parametrii normali, pe bani europeni. Acest lucru se putea face de ceva vreme insa e mai comod sa stai ca sef intr-un birou luxos, cu un consilier personal, platit gras, care sa-ti cante din frunza chiar daca tencuiala se desprinde de pe cladirea unde te prefaci ca muncesti.
Prefectul de Maramures a promis ca va analiza situatia si va sta de vorba atat cu ministrul Mediului, cat si cu Calin Bota, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. Speram ca implicarea lui Nicolae Silviu Ungur sa nu ramana doar la stadiul de promisiune, asa cum a fost si in cazul celorlalti prefecti.
Revenim cu detalii. Ana AVRAM