Bilantul pagubelor evaluate, provocate de ruperea de nori produsa la hotarul dintre comunele Rona de Sus si Rona de Jos, arata faptul ca scurgerile de pe versanti si cresterea debitelor vailor si a raului Ronisoara care s-au reversat au afectat 235 de locuinte si 291 anexe gospodaresti. Inundatiile au compromis 190 hectare de teren arabil si 260 hectare de pasuni si fanete.
„S-au produs pagube pe o lungime de 3,2 km retea de apa potabila. In cele doua comune au fost colmatate 350 de fantani (250 la Rona de Sus si 100 la Rona de Jos). Nivelurile si debitele crescute ale vailor au erodat o aparare de mal la Rona de Sus, de asemenea fiind afectati 8 km de drumuri comunale. Apele au transportat aluviuni si material lemnos care au colmatat doua poduri si 22 de podete”, a precizat Dan Buca, purtator de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.
Ultimele precipitatii au afectat si DJ 171 D, din zona Valea Sasului, la Botiza, care s-a prabusit in albia raului, pe o lungime de 0,5 km si o inaltime de 150 metri. Prabusirea drumului judetean pune in pericol terenul din zona unde este amplasata casa si anexele gospodaresti ale unui cetatean.
De asemenea, ruperea de nori a dus la formarea unei viituri pe raul Ronisoara care a ajuns si in municipiul Sighetu Marmatiei. Au fost afectate de revarsarea apelor raului 11 locuinte si 17 anexe gospodaresti, 90 hectare de teren agricol si 3 podete.
„Pentru eliminarea efectelor negative ale fenomenelor meteorologice periculoase au actionat 30 de efective teritoriale ale Ministerului Administratiei si Internelor (politisti, jandarmi, pompieri militari) 43 de membri ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta, care au intervenit in sprijinul cetatenilor afectati de inundatii si asigurarea desfasurarii circulatiei rutiere pe drumurile nationale, judetene si comunale”, a mai spus Buca.
ZiarMaramures.ro