DEȘEURI CONSTRUCȚII – Autoritățile promit platforme în fiecare localitate

Ad imageAd image

Maramureșul duce lipsă de locuri special amenajate pentru depozitarea deșeurilor provenite din construcții. Iar asta se vede peste tot în județ, oamenii aruncând resturile pe unde apucă. Ministerul Mediului promite acum că va schimba această situație, iar în viitor vom avea spații special amenajate pentru depozitarea acestor tipuri de deșeuri.

„România trebuie să schimbe paradigma gestionării deșeurilor din construcții, să treacă de la simpla depozitare la capătul blocului sau în gropile de gunoi la depozitarea în spații special amenajate și la reciclarea acestora. Avem nevoie de o infrastructură națională pentru colectare, depozitare și reciclare deșeuri din construcții.

Vrem să construim pentru UAT-uri platforme unde să poată depozita deșeurile din construcții, textile voluminoase, mobilă și ce mai aruncă oamenii din casă. Suntem în faza de proiectare a acestor platforme tip care au o linie specială de finanțare prin PNRR și AFM, astfel încât de anul viitor să apară acel spațiu unde cetățeanul, în maximum 15 minute, să poată transporta cu mașina ce are de aruncat. Bugetul AFM permite lansarea programului chiar înainte de aprobarea PNRR”, spune Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Doar că, potrivit Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, acum firmele de construcții au obligația de a sorta, reutiliza, recicla și elimina deșeurile de pe șantierele de construcții. Dacă nu fac asta, atunci firmele trebuie să știe că amenzile sunt de până la 30.000 de lei, la care adăugăm confiscarea mașinii folosite la transportul acestor deșeuri.

Tot legea spune clar că, maramureșenii care își renovează casele trebuie să ceară containere speciale de la firmele de salubritate din zonă, fie de la alte firme specializate din domeniu.

Ca și simplu cetățean, dacă arunci deșeurile din construcții unde nu trebuie riști să primești între 3.000 și 6.000 de lei amendă. Iar în plus, va trebui să și cureți terenul și apoi să elimini deșeurile legal.

„Noi în Maramureș nu avem o platform special pentru depozitare deșeuri provenite din construcții. Din păcate. Pe Baia Mare am avea acum un centru de acest gen, dar nu e amenajat, nu nimic. Prin urmare, aceste deșeuri le regăsim peste tot prin județ. Dacă se umplu terenurile sau se înalță terenurile nu e problemă, atâta vreme cât acolo nu avem și deșeuri menajere. Este o problemă la nivel național asta, cu depozitarea deșeurilor provenite din construcții. În 2021 nu am avut decât o singură reclamație, la Dumbrăvița, dar omul făcuse pașii legali ceruți de lege”, a declarat, pentru ziarmm.ro, Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu