Deputatul USR, Vlad Emanuel Duruș: ”Săptămâna aceasta am facut un pas pentru protejarea pădurilor, unul pentru debirocratizare și unul pentru a sprijini crescătorii de porci”

Ad imageAd image

USR a votat joi, 23 aprilie, în Parlament, pentru adoptarea proiectului care interzice exportul de bușteni în afara Uniunii Europene pe o perioadă de 10 ani. ”Un pas înainte, dar nu de ajuns. Asta fiindcă proiectul nu rezolvă cea mai mare problemă a țării noastre, și anume tăierea ilegală de păduri. Această interdicție de export a buștenilor nu este suficientă pentru a combate fenomenul care ne lasă fără 20 de milioane de metri cubi de lemn anual.

Tocmai de aceea, USR a depus un proiect de lege important în acest sens, care prevede înființarea unui DNA al pădurilor, pe care așteptăm să îl susțină toate partidele” – a arătat deputatul USR de Maramureș, Vlad Duruș.

Tot joi a fost adoptat în Parlament – și asta pentru a doua oară, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea – proiectul de lege inițiat de USR care reduce birocrația și facilitează înființarea firmelor. “Nădăjduim ca de această dată legea să fie promulgată, iar asta cât mai repede, fiindcă ea le oferă un ajutor real antreprenorilor. Prin această reglementare, ei vor fi scutiți de o sumedenie de hârtii inutile și de nenumărate drumuri la fel de inutile la ANAF”, e de părere deputatul Duruș.

Proiectul de lege a fost inițiat în mai 2017 de USR, fiind fundamentat pe ideea că birocrația inutilă descurajează antreprenoriatul și mediul privat, mediu care plătește, până la urmă, pentru toate cheltuielile statului. Legea elimină restricția ca românii să fie acționari unici într-o singură firmă și, implicit, amănuntele birocratice sâcâitoare cu care trebuie să aibă de-a face când vor să mai înființeze o societate comercială și adaugă fie o altă firmă în acționariat, fie o rudă cu 0,001% din acțiuni. De asemenea, legea elimină restricția de a avea o singură firmă per cameră, ceea ce înseamnă că vor putea fi înființate mai multe firme la aceeași adresă. Totodată, elimină acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

Nu în ultimul rând, un alt proiect de lege votat joi de parlamentarii USR a fost cel privind aprobarea programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie. Este vorba de un proiect prin care fost înlăturate o serie de contradicții juridice din lege. Din cauza nerespectării reglementărilor sanitar-veterinare de creștere și de circulație a porcilor, România a înregistrat anul trecut pierderi uriașe, de aproape 650.000 de suine, importând aproximativ 1,3 milioane de purcei pentru îngrășare și 360.000 de tone de carne de porc, iar consumatorii au plătit cu 20% mai mult pentru carnea de porc.

“Crescătorii de porci trebuie sprijiniți cu măsuri prin care să se reducă pagubele cauzate de răspândirea pestei porcine africane, cu atât mai mult cu cât acum a intervenit un alt impas economic, cel provocat de această pandemie de coronavirus”, a mai spus deputatul USR de Maramureș Vlad Duruș.

Biroul de presă Cabinet parlamentar Vlad Emanuel Duruș

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu