- Publicitate -
Ad imageAd image

Deputatul Florin Alexe, mesaj de Ziua mondială a sănătăţii: ”E timpul să fim solidari cu toți oamenii implicați în lupta cu pandemia”

Ad imageAd image

Ziua mondială a sănătăţii este celebrată, în fiecare an, la 7 aprilie. Scopul marcării acestei zile este evidenţierea temelor de sănătate specifice domeniilor prioritare ce provoacă îngrijorări pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În anul 1946, OMS lansa următoarea definiție pentru sănătătate: „Este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mental cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”. Mai târziu, definiția avea să fie modificată prin adăugarea următoarelor cuvinte: „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.

Ne aflăm astăzi în fața unei crize sanitare de neimaginat în urmă cu câțiva ani. Virusul SARS-CoV-2 s-a transmis în țările din întreaga lume, făcând din noi toți potențiale victime ale noului coronavirusului. Indiferent de vârstă, rasă sau statut social, toți cetățenii trăiesc sub amenințarea bolii, chiar dacă nu toți suferă în același mod.

După declanșarea crizei sanitare, am devenit cu toții conștienți de fragilitatea sistemului de sănătate. Medicii și-au petrecut ultimul an în combinezoane, sub presiunea numeroaselor cazuri apărute în fiecare zi și a dinamicii evoluțiilor sociale. Suntem cu toții recunoscători pentru eforturile făcute de medicii din România și din întreaga lume. Trebuie să ne asigurăm că, atunci când pandemia o să devină doar o amintire neplăcută, vom avea înțelepciunea să investim toate resursele disponibile în susținerea sistemului de sănătate.

Ultimul an ne-a făcut conștienți de nevoia de solidaritate internațională în fața pericolului. Apartenența la structurile europene ne-a permis acces la unelte pentru a lupta cu pandemia. Conform tuturor analizelor și clasamentelor, ne situăm în topul țărilor la numărul de vaccinuri administrate. Această realizare nu era posibilă fără parteneriatele internaționale apărate, promovate și garantate de președintele Iohannis, indiferent de greutățile cu care s-a confruntat în primul mandat. Orientarea pro-occidentală a României ne-a adus, pe lângă protejarea valorilor democratice, șansa să sperăm că putem salva viețile românilor afectați de COVID-19.

Indiferent de cât de bine se desfășoară campania de vaccinare în România, statul român nu trebuie să uite de românii de pretutindeni. Trebuie să intensificăm dialogul cu românii din întreaga lume pentru a îi direcționa către centrele de vaccinare din țările în care trăiesc, studiază sau muncesc.

Trebuie să fim solidari cu Republica Moldova și să continuăm eforturile de susținere a românilor de peste Prut. Nu putem să fim indiferenți la situația dramatică prin care trec basarabenii. Sprijinul promis de președintele Iohannis este esențial pentru Republica Moldova. Astfel, le vom arăta cetățenilor Republicii Moldova că singura șansă de dezvoltare pentru întreaga regiune este parcurgerea drumului european. Fiind uniți și fermi în fața pericolelor, vom arăta forurilor internaționale că românii de pe ambele maluri ale Prutului pot contribui la realizarea visului european.

Criza sanitară a născut la rândul ei alte crize. De asemenea, ne-a făcut să fim mai încrezători în resursele noastre de solidaritate. Cu încredere în știință, putem să ieșim întăriți din această luptă teribilă pentru sănătate. Avem medici curajoși, avem acces la vaccinuri, avem acces la informații. E timpul să fim solidari cu toți oamenii implicați în lupta cu pandemia. E timpul să privim spre viitor cu încredere. Indiferent de cât de dificil pare acum, cu ajutorul fiecăruia dintre noi, va fi bine!

Deputat PNL Maramureș, Florin-Alexandru Alexe

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu