- Publicitate -
Ad imageAd image

Deputatii dezbat luni legea unitara a pensiilor

Ad imageAd image

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice va intra luni in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, urmand sa fie supus votului final miercuri, 16 iunie.

Pe 2 iunie, Comisia de munca a Camerei Deputatilor a adoptat raport favorabil pentru initiativa referitoare la sistemul unitar de pensii publice. Decizia a fost luata cu 10 voturi pentru si 7 impotriva.

Printre cele mai importante modificari aduse de comisie se numara reducerea varstei standard de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63 de ani. Amendamentul, formulat de social-democratul Dan Mircea Popescu si sustinut de democrat-liberalul Ioan Botis, a fost adoptat cu majoritate de voturi. In forma proiectului initiat de Guvern, varsta standard de pensionare era stabilita la 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei.

In schimb, deputatii din Comisia de munca au adoptat forma Executivului in ceea ce priveste valoarea punctului de pensie si calcularea acestuia.

In ceea ce priveste cuantumul pensiei anticipate partiale, comisia a hotarat ca acesta se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta prin diminuarea cu 0,65% pentru fiecare luna de anticipare.

Amendamentul adoptat de comisie a fost formulat de independentul Marian Sarbu, care a precizat ca un astfel de procent este „un compromis” intre propunerile opozitiei, care vizau penalizari de 0,5% pentru fiecare luna de anticipare, si varianta Guvernului, care prevedea penalizari de 0,75%.

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a mai decis majorarea punctajului calculat din punctul de pensie care se acorda lunar persoanelor in drept sa obtina pensii de invaliditate gradul I si II.

In ceea ce priveste punctajul calculat din punctul de pensie pentru pensionarii cu grad de invaliditate III, acesta a ramas la cuantumul prevazut in proiectul de lege.

Deputatii au mai decis ca, la calculul punctului de pensie, sa fie folosit castigul salarial mediu brut in locul salariului mediu brut, iar militarii sa fie integrati in sistemul unitar de pensii publice. Astfel, cadrele militare, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare, vor participa la sistemul unitar de pensii publice, prevazut a intra in vigoare la 1 ianuarie 2011.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu