- Publicitate -
Ad imageAd image

DEPOZITE GUNOAIE – România, la un pas de a fi sancționată de Comisia Europeană

Ad imageAd image
Ad imageAd image
deseuri

Ministrul Mediului a declarat weekendul trecut că România a primit o lecție dură de la Comisia Europeană, „însă nicidecum una neașteptată: România ar putea fi sancționată din cauza depozitelor ilegale de deșeuri care nu au fost închise. Aceste sancțiuni ar trebui să fie plătite de la Bugetul de Stat, și suma crește cu fiecare zi ce trece”.

„Este în sarcina noastră, a Ministerului Mediului, după un timp îndelungat, să găsim o soluție ca aceste eventuale sancțiuni financiare să nu fie plătite din buzunarele cetățenilor. Aplicarea principiului ”poluatorul plătește” este singura soluție, așadar ne vom întoarce împotriva deținătorilor acestor depozite și îi vom trage la răspundere. Este vorba de o problemă care persistă de mai bine de 10 ani, iar autoritățile europene au fost excesiv de îngăduitoare și ne-au acordat toate șansele posibile să ne îndeplinim obligațiile, asumate de țara noastră prin Tratatul de Aderare.

Vom face asta pentru că, din cele 48 de depozite neconforme care fac obiectul cauzei, proprietarii acestor depozite au reușit să închidă, în 10 ani, doar șase, dintre care 3 au fost închise abia anul acesta. Este vorba despre depozite municipale și industriale istorice, pe care nu se mai depozitează de zeci de ani, dar care, în loc să fie închise conform și ecologizate, au fost pur și simplu abandonate de proprietarii lor. Pentru restul de 42 de depozite neconforme rămase de închis, ne aflăm în diferite faze: pentru 8 depozite municipale am asigurat finanțarea din Fondul pentru Mediu și se află în diferite faze de închidere. Mai există alte 9 depozite industriale, aflate în proprietatea a diverși agenți economici, pentru care s-au realizat anumiți pași, chiar dacă insuficienți. Cea mai gravă situație este însă aceea a celor 25 de depozite industriale ai căror proprietari se află în procedură de insolvență sau faliment și pentru care demersurile de închidere sunt, practic inexistente.

Pentru acestea am demarat deja procedurile în vederea exproprierii și finalizării obligației de închidere de către statul român. Suntem, de asemenea, hotărâți să creștem eforturile pentru a îi determina pe cei responsabili să grăbească procedurile de închidere, pentru că, de acum, eventualele sancțiuni financiare pe care ar putea să le decidă CJUE vor crește, cu fiecare zi care trece. Această decizie fără precedent ne demonstrează că autoritățile de la Bruxelles și-au cam pierdut răbdarea și putem să ne așteptăm la decizii similare și în cazul altor proceduri de infringement din domeniul mediului unde măsurile cerute sunt întârziate, cum sunt cele pe calitatea aerului în marile orașe. Dacă nu vom reuși să mobilizăm toți factorii implicați și dacă societatea nu va pune presiune pe responsabili, riscăm și alte decizii de același fel”, precizează Tanczos Barna.

Dragos HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu