Decizia Tribunalului Maramureș din luna noiembrie a anului trecut în dosarul „Mită la Înmatriculări” a fost desființată în totalitate de către Curtea de Apel Cluj. Instanța clujeană a dispus astfel începerea procesului în care sunt judecați Viorel Donciu, fost șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș, șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier Maramureș, Vasile Ionuț Belea și consilierul județean Adrian Filip.
„Tip solutie: Desfiinţează hotărârea
Solutia pe scurt: În temeiul art. 425^1 alin. 7 pct. 2 lit. a din C.p.p. admiterea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A. – S.T. CLUJ împotriva încheierilor f.n. din data de 29 septembrie 2021 şi nr. 220 din data de 1 noiembrie 2021 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Maramureş, pe care le desfiinţează şi rejudecând, Respinge ca neîntemeiate cererile şi excepţiile ridicate de către inculpaţii D.V.A. şi B.V.I. şi invocate în procedura camerei preliminare în raport de cauza penală nr. 126/P/2020 în care procurorul a emis rechizitoriul din data de 30 iunie 2021. Constată legalitatea sesizării Tribunalul Maramureş şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală în cauza nr. 126/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A. – S.T. CLUJ.
Dispune începerea judecăţii privind pe inculpaţii B.V.I., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prevăzută de art. 290 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, D.V.A. , trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, cumpărare de influenţă, prevăzută de art. 292 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, acces ilegal la un sistem informatic, prevăzută de art. 360 alin. 1 şi 3 Cod penal şi delapidare în formă continuată, prevăzută de art. 295 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi F.A.N. , trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi instigare la acces ilegal la un sistem informatic, prevăzută de art. 47 Cod penal raportat la art. 360 alin. 1 şi 3 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, prin rechizitoriul din data de 30 iunie 2021, întocmit în dosarul nr. 126/P/2020 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj. În temeiul art. 425^1 alin. 7 pct. 1 lit. b din C.p.p. respinge ca nefondate contestaţiile formulate de către inculpaţii D.V.A. şi B.V.I.. Obligă inculpaţii contestatori la plata sumei de 200 de lei, fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate cu soluţionarea contestaţiilor lor, iar restul cheltuielilor judiciare vor rămâne în sarcina statului. Definitivă”, se arată pe siteul Curții de Apel Cluj.
Vă reamintim că procurorii DNA stabileau că „la data de 04 februarie 2021, Donciu Viorel-Andrei, în calitate de șef al S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureș, ar fi cumpărat influența inculpatului Filip Adrian-Nicolae, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureș expira în data de 15 februarie 2021”.
În schimbul menținerii sale în funcție, Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe Filip Adrian-Nicolae la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului județean sau în interesul altor persoane. DNA a stabilit că în 1 februarie 2021, la instigarea alesului județean Filip Adrian-Nicolae, șeful de la Permise Auto Maramureș, Donciu Viorel-Andrei, ar fi accesat, fără drept, baza de date pentru Evidența Persoanelor a Ministerului Afacerilor Interne, în interesul personal al consilierului județean, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura în proprietatea unei societăți comerciale.
„În data de 10 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate de șef al S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureș, ar fi primit suma de 100 de euro de la inculpatul Belea Vasile-Ionuț pentru a înmatricula o remorcă. În contexte diferite, în perioada 09 – 25 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în aceeași calitate, ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto, pentru atribuirea unui număr provizoriu de înmatriculare ori pentru înmatricularea unor vehicule. În perioada decembrie 2020 – martie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate de șef al S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureș, ar fi utilizat în interes personal 32 de bonuri de combustibil în valoare totală de 4.400 lei pentru alimentarea autovehiculelor pe care le conducea ori pentru a alimenta autovehiculele altor persoane apropiate.
Bonurile de combustibil erau predate lunar de către Instituția Prefectului Județului Maramureș structurii conduse de inculpatul Donciu Viorel-Andrei pentru a fi folosite la alimentarea cu carburant a autoturismelor de serviciu. Instituția Prefectului Județului Maramureș s-a constituit parte civilă în cauză raportat la infracțiunea de delapidare reținută în sarcina inculpatului Donciu Viorel-Andrei. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 1.875 euro identificată cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la inculpatul Donciu Viorel Andrei”, concluziona DNA.
Dragoș HOJDA