Debut nefast al anului: Doua persoane au murit si alte sase au fost grav afectate in urma intoxicatiilor cu CO

Ad imageAd image

Tragediile s-au produs din cauza cosurilor de fum infundate, a defectiunilor de la sobe sau a unor neetanseitati la centralele termice care functioneaza cu gaz. Numarul persoanelor care si-au pierdut viata asfixiate cu monoxid de carbon s-a dublat anul trecut, fiind inregistrate 24 de decese fata de 12 in 2018.

Tanarul de 36 de ani venise in tara pentru a-si ingropa fratele. Ajuns acasa dupa inmormantare, epuizat, s-a culcat chiar in camera acestuia. Nu avea de unde sa stie ca soba de teracota din incapere avea fisuri mari. Asta avea sa ii fie fatal. Monoxidul de carbon rezultat in urma arderii gazului s-a acumulat in incapere. A murit in somn, asfixiat. Se intampla in urma cu cateva zile intr-o localitate din judetul Caras-Severin.

Este unul din cazurile tragice de intoxicatii cu monoxid de carbon inregistrate in primele doua saptamani ale acestui an in judetele Sibiu, Mures, Maramures si Caras-Severin. In urma evenimentelor, doua persoane si-au pierdut viata si alte sase au fost grav afectate.

In aceste cazuri, acumularea in incaperi a monoxidului de carbon s-a produs din cauza defectiunilor la sobe, a unor racorduri neetanse de evacuare a gazelor arse la centrala termica sau urmare a unor cosuri de fum infundate.

“Este foarte trist ca astfel de drame continua sa se intample, desi pot fi usor prevenite. Tine de fiecare dintre noi sa ne verificam sobele, centralele sau cosurile de fum, cu ajutorul specialistilor, cu precadere inainte de inceperea sezonului rece”, spune Radu Petre, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Monoxidul de carbon, greu de depistat

Monoxidul de carbon nu are culoare si miros, ceea ce il face foarte greu de depistat, insa exista cateva simptome care trebuie sa ne puna in alerta, atunci cand acesta s-a acumulat in incapere, devenind periculos pentru sanatatea noastra. Simptomele intoxicatiei depind de concentratia monoxidului de carbon si de durata expunerii si se manifesta prin greata, ameteli si dureri de cap. De aceea, trebuie sa scoatem victimele la aer curat, sa aerisim incaperile si sa contactam serviciul medical de urgenta.

In decursul anului trecut, in cele 20 de judete din jumatatea de Nord a tarii s-au produs 26 de intoxicatii cu monoxid de carbon, cu 3 mai putine decat in anul 2018. Insa, din pacate, in 2019 numarul persoanelor care au murit prin asfixiere a crescut fata de anul precedent. Daca in 2018 au fost inregistrate 12 decese din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon, anul trecut au fost raportate 24 de decese. Totodata, alte zeci de persoane au avut de suferit, fiind inregistrate 24 de cazuri in 2019 fata de 43 in 2018.

Preventie si verificari

Prevenirea intoxicatiilor cu monoxid de carbon porneste de la verificarea periodica a sistemelor de evacuare a gazelor arse.

In blocuri de locuinte trebuie sa ne asiguram ca apartamentele au in bucatarii, unde sunt instalate masini de gatit tip aragaz, orificiile de evacuare a gazelor arse spre exterior si sa verificam daca canalul de evacuare a gazelor arse nu este obturat, iar in cazul in care observam probleme, sa le remediem cu specialisti autorizati.

La case trebuie sa verificam cosurile de fum si hornurile. Acestea trebuie curatate de cel cel putin doua ori pe an, recomandat o data inainte de inceperea sezonului rece, numai de catre persoane autorizate. Totodata, trebuie sa verificam si imbinarile intre sursele de incalzire si cosurile de evacuare, deseori fiind necesara refacerea acestor imbinari daca sunt afumate. Nu mai putin importante sunt garniturile de etansare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie sa reziste la temperaturi ridicate.

Nu trebuie sa uitam de aragazuri, care trebuie supravegheate in timp ce preparam hrana, existand riscul ca acestea sa se stinga provocand in acest fel acumulari de gaze. De asemenea, aragazurile nu trebuie utilizate pentru incalzirea locuintei.

Sa nu lasam copiii nesupravegheati in incaperi in care sunt mijloace de incalzire in functiune.

Recomandarea este sa avem in locuinte montate detectoare de monoxid de carbon, care emit semnale sonore si ne avertizeaza cu privire la eventuale riscuri legate de intoxicatiile cu monoxid de carbon.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu