De la sfarsitul lunii ianuarie, politistii vor actiona conform modificarilor legislative din domeniul ordinii si sigurantei publice adoptate.
Astfel, daca o persoana legitimata sau condusa la sediul politiei sau al altor institutii prezinta simptome vizibile care releva necesitatea acordarii asistentei medicale de urgenta, in cel mai scurt timp politistul solicita serviciilor specializate acordarea acestei asistente.
De asemenea, persoana condusa la sediul politiei are urmatoarele drepturi:
a. de a fi informata cu privire la motivele conducerii la sediul politiei;
b. de a fi informata cu privire la drepturile ce ii revin;
c. de a formula contestatie impotriva dispunerii masurii;
d. de a fi asistata de un avocat, potrivit legii, de a comunica direct cu acesta, in conditii care sa asigure confidentialitatea, precum si de a nu da nicio declaratie fara prezenta acestuia, cu exceptia comunicarii datelor de identificare ori a unor informatii necesare inlaturarii unei stari de pericol iminent la adresa vietii, sanatatii sau integritatii corporale a sa ori a altei persoane;
e. de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane desemnate de aceasta cu privire la masura luata;
f. de a solicita informarea reprezentantilor diplomatici ai statului de provenienta, in cazul cetatenilor straini;
g. de a fi consultata de un medic sau, pe propria cheltuiala, de medicul indicat de aceasta;
h. de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, in situatia in care nu vorbeste, nu intelege limba romana, nu se poate exprima sau prezinta handicap auditiv.
Informatii furnizate de IPJ Maramures.
ZiarMM