- Publicitate -
Ad imageAd image

DE LA PONTAJ GREȘIT LA CERERI DE CONCEDIU NEPLĂTITE – Ce reclamații au fost în Maramureș în anii pandemiei

Ad imageAd image
Ad imageAd image

De la pontaj greșit la demisii și cereri de concedii fără plată în alb. Avocatul Poporului a publicat recent un raport legat de problemele pe care le-au întâmpinat salariații din România în acești doi ani de pandemie. Iar aceste probleme au fost destule, existând reclamații inclusiv în Maramureș.

„În ceea ce privește executarea necorespunzătoare a contractelor individuale de muncă se remarcă în mod special nerespectarea dispozițiilor legale privind executarea contractelor individuale de muncă, obligarea angajaților de către angajatori să semneze cereri de concediu fără plată, nesusținerea sesizărilor de către angajați, de cele mai multe ori angajații care formulează reclamații fie nu își declină identitatea, fie nu mai susțin cele relatate în petiții, aceste aspecte datorându-se temerii că își vor pierde locul de muncă, ca o sancțiune din partea angajatorilor”, se arată în raportul amintit.

Avocatul Poporului face referire și la problemele apărute în practică în ceea ce privește vaccinarea obligatorie și testarea personalului angajat. Aici au fost constatate obligativitatea testării la revenirea în activitate după expirarea perioadei de izolare de 14 zile, condiționarea de către angajator a angajaților în ceea ce privește vaccinarea/testarea sau efectuarea unor teste suportate de către angajat din resurse proprii. Raportul Avocatului Poporului vine și cu exemple concrete, de rpomâni care au fost trimiși în șomaj tehnic fără să fie plătiți.

Tot legat de angajați și problemele lor, Avocatul Poporului a fost sesizat cu privire la neevidențierea corectă a orelor de muncă efectiv prestate de salariați, situații în care angajatorii au chemat la lucru salariați care aveau contractul de muncă suspendat, nerespectarea timpului de muncă și de odihnă etc.

Avocatul Poporului vorbește și de reclamațiile venite la ITM Maramureș. Mai exact în 2020 instituția a fost sesizată cu privire la nerespectarea programului de lucru în cadrul unui centru de îngrijiri bătrâni, neacordarea unor sporuri, a concediului de odihnă, neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială a măsurilor privind adaptarea programului de lucru sau permanentizarea activității, refuzul angajatorului de a elibera documente soilicitate de salariați, nerespectarea prevederilor privind munca de noapte. Același centru de îngrijire, susține Avocatul Poporului, a făcut obiectul unei sesizări și în luna mai a anului trecut, când se reclama neplata concendiului de odihnă neefectuat la lichidarea salariatului și refuzul eliberării adeverinței de vechime. A fost aplicată o amendă de 5000 de lei.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu