DE EVITAT – Greșelile pe care le faceți cand vreți să ieșiți cu copilul din țară

Ad imageAd image

De la începutul vacanței școlare, polițiștii de frontieră din întreaga țară au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a peste 500 cetățeni români minori, ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiții legale, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul celor aflați în această situație de la începutul anului și până în prezent (aproximativ 1600 cetățeni români minori).

„Cauzele care duc la întreruperea călătoriei sunt reprezentate de nerespectarea prevederilor Legii nr. 248/2005, care reglementează condițiile de ieșire din țară ale cetățenilor români minori. De cele mai multe ori, participanții la traficul transfrontalier ajungeau în punctele de trecere a frontierei fără a avea împuternicirea unui părinte, fără a avea cazier judiciar ori chiar fără document de călătorie. Pentru a evita neplăcerile prilejuite de întreruperea călătoriei în punctul de trecere a frontierei, recomandăm participanților la trafic să se informeze din timp cu privire la condițiile de călătorie și la actele necesare, mai ales în situația în care călătoresc împreună cu un minor”, precizează polițiștii de frontieră sătmăreni.

În primul rând, minorul trebuie să posede un document de călătorie valabil – pașaport sau carte de identitate (în cazul minorului care a împlinit 14 ani). Cu precizarea clară că certificatul de naștere NU este document de călătorie!

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori în următoarele cazuri:

a) în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;
b) în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părintesau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară. În situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal. Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.

Conform legislației în vigoare, minorii cetățeni români cu domiciliul/ reședința în străinătate, care se deplasează în țara în care au domiciliul/ reședința nu mai trebuie să prezinte declarația părinților/tutorilor la ieșirea din România. Trebuie doar să facă dovada domiciliului/reședinței în străinătate printr-un document oficial”, precizează autoritățile.

Mai spunem doar că de la începutul acestui an, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria a aproximativ 1.600 cetățeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorul în condiții legale: „Însă aceste situații sunt constatate tot mai des o dată cu finalizarea cursurilor și începerea vacanțelor de vară. Astfel, începând cu 10.06.2022, polițiștii de frontieră nu au permis ieșirea din țară a peste 500 cetățeni români minori ( aproximativ o treime din totalul de la începutul anului), aflați într-una din situațiile de mai jos: nu posedau documente de călătorie valabile, părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială, respectiv însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu