Una dintre principalele probleme cu care se confruntă un parlamentar este aceea legată de necesitatea găsirii unei căi de mijloc între obligațiile sale legale în calitate de demnitar și solicitările extrem de diversificate venite din partea celor care l-au ales. Între cele două există diferențe extrem de mari, iar în multe situații a fi senator sau deputat nu ajută cu nimic la soluționarea chestiunilor cu care oamenii se confruntă.
Trebuie înțeles din capul locului că principalele atribuții ale unui parlamentar privesc legile acestei țări, modul în care ele se elaborează ori se modifică pentru o mai bună și eficientă aplicare. Or o lege se aplică pentru toți cetățenii României, nu doar în dreptul unui județ sau unei regiuni. De aceea responsabilitatea votului este foarte mare, fapt pe care unii demnitari îl înțeleg, alții… nu.
Totuși ce facem atunci când oamenii ne semnalează nouă, parlamentarilor, probleme concrete existente pe plan local? Cum și în ce măsură putem găsi soluții în situațiile ce necesită rezolvări concrete, ce nu suportă amânări? După mai bine de o jumătate de an de mandat, vă spun că un parlamentar poate face foarte multe lucruri pentru comunitatea pe care o reprezintă.
În calitate de demnitar, are uși deschise către ministere, către prefectură, consiliul județean, primării, având un acces nemijlocit la oamenii aflați în funcțiile cheie la nivel central și local. În multe situații, un lobby făcut unde trebuie și când trebuie poate aduce o finanțare pentru un proiect esențial al unui județ, poate facilita demararea unor proiecte uitate prin sertarele miniștrilor sau chiar aduce investiții majore în zona pe care o reprezintă.
Însă pentru toate acestea e nevoie de o bună comunicare cu electoratul, pentru a cunoaște cât mai bine numeroasele probleme existente la nivel local. Prin interpelările adresate miniștrilor care compun Guvernul, multe sesizări își găsesc rezolvarea, iar oamenii trebuie să știe că doar aducând la cunoștința autorităților statului nevoile unei comunități, acestea pot fi rezolvate. Lăsând lucrurile să curgă de la sine, schimbări în bine vor avea loc doar izolat.
Așa cum am mai precizat, având în vedere perioada în care ne aflam, deoarece parlamentul se află în pauza dintre sesiunile ordinare, precum și faptul că disponibilitatea mea de timp e mai mare și sunt mai mult timp în județ, voi aloca mai mult spațiu pentru audiențe, la cabinetul senatorial. Ieri, am avut o primă sesiune de audiențe săptămâna aceasta, urmând ca vineri, 6 august, în intervalul orar 11-14, să am întâlniri cu toți maramureșenii dornici de o discuție liberă pe orice temă de interes.
Biroul senatorial este situat în Piața Libertății nr. 15, iar programările se fac printr-un apel telefonic la numărul: 0742.016635.
Sunt la dispoziția dumneavoastră!
Dan Ivan, senator USR-PLUS Maramureș