Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis vineri renumararea voturilor de la alegerile parlamentare din 28 noiembrie, la cererea comunistilor.
Comunistii au solicitat renumararea voturilor, acuzand mai multe incalcari la intocmirea proceselor verbale dupa votare, precum si diferente mari intre datele prezentate de sectiile de votare si numararea paralela efectuata de PCRM. Cererea comunistilor a fost sustinuta si de trei candidati independenti.
Dupa aproximativ patru ore de dezbateri, Curtea a decis in unanimitate renumararea voturilor, care trebuie sa se produca in decurs de sapte zile.
‘Probele prezentate de comunisti au fost destul de convingatoare’, a anuntat dupa sedinta presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere, spunand ca exista contradictii intre datele prezentate de Comisia Electorala Centrala si ale comunistilor.
Reprezentantul comunistilor Sergiu Sarbu a declarat ca in urma renumararii nu este exclus ca formatiunea sa sa obtina voturi in plus. El, de asemenea, nu a exclus ca in cazul depistarii unor fraude majore sa solicite anularea scrutinului parlamentar. ‘Fraudele masive s-au produs pana la introducerea buletinelor in urna de vot’, a declarat el.
Presedintele Comisiei Electorale Centrale, Eugeniu stirbu a refuzat sa comenteze decizia Curtii, spunand ca institutia pe care o coordoneaza este obligata sa o indeplineasca.
In urma alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie PCM a obtinut 42 de mandate de deputat, Partidul Liberal Democrat – 32, Partidul Democrat – 15 si Partidul Liberal – 12.
Comunistii au mai cerut o data renumararea voturilor – dupa scrutinul din 5 aprilie 2009, atunci cand fosta opozitie i-a acuzat de fraudarea alegerilor. Curtea Constitutionala a acceptat si atunci cererea lor, iar rezultatul renumararii a fost similar celui anuntat dupa alegeri.
Observatorii internationali care au monitorizat alegerile din Republica Moldova au declarat la 29 noiembrie ca scrutinul a fost liber si corect.