Cum să scăpăm de lunga așteptare de la trialul primiri-urgențe. Ce spune experimentatul dr. Chertif Costache

Ad imageAd image

Unul dintre cei mai experimentați doctori maramureșeni, Chertif Costache, vede verigile slabe ale sistemului medical din România. Una dintre probleme o reprezintă lunga așteptare la Unitatea Primire Urgențe (UPU).

Acesta vine și cu soluții pentru degrevarea unităților spitalicești și pentru diminuarea timpului de așteptare în UPU. E vorba de consolidarea sau refacerea verigilor intermediare: cea primară, a medicilor de famile, dar și veriga secundară: policlinicile, desființate fără a se prevedea consecințele. Fără refacerea acestor verigi – care fac trierea preliminară, și astfel, la Unitățile de Primiri Urgențe să ajungă doar cazurile grave și urgente – nu vor dispărea cozile de la UPU.

Reformă înseamnă și a pune la loc piramida sistemului sanitar, care în prezent e cu vârful (marile spitale) în jos și cu baza  șubredă – cabinete de medici de familie și puținele policlinici – în sus.  De altfel, programul AUR pentru sănătate prevede înființarea sau reînființarea a 25.000 de policlinici, inclusiv în mediul rural.

Totodată înseamnă aducerea spitalelor către comunitate, nu comasarea bolnavilor în marile centre urbane. Construirea unor unități sanitare comunitare, cu cel mult 100 de paturi, pe specialități esențiale, obligatoriu dotate la nivel european, vor contribui major la diminuarea aglomerării spitalelor de urgență și la creșterea calității actului medical. Acest obiectiv  va fi implementat prin „Programul Ana Aslan”, inclus de  AUR în programul de guvernare.

Și, cât de repede implementarea unui sistem informatic performant, nu bătaia de joc de acum, când trebuie să stai noaptea să poți transmite niște date.

”În politică e ca în grădină: unde rămân spații necultivate, năpădesc buruienile”

„Am fost întrebat de multă lume de ce candidez, de ce nu-mi văd de profesie, de clinică, de familie. Am răspuns că, atunci când specialiștii tac, vorbesc nepricepuții. Iar în țara aceasta, am văzut ce s-a întâmplat în timp, când au fost nepricepuți la conducere, în multe domenii. Știți cum se spune: În politică e ca în grădină: unde rămân spații necultivate, năpădesc buruienile.

De ce ar tăcea profesioniștii? Doar pentru că sunt de bun-simț, doar pentru că își văd de munca și de preocupările lor? Specialiștii trebuie să vorbească, să se implice mai mult, chiar și în politică. Doar așa, veleitarii vor fi marginalizați, excluși de la decizii. Doar așa ne putem găsi drumul cel bun” – e credința doctorului Chertif.

Comandat de Alianța pentru Unirea Românilor

CMF: 11240014

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu