- Publicitate -
Ad imageAd image

Culisele unei decizii care a scandalizat România: Cătălin Predoiu (PNL) a propus pragul de 250 de mii de lei la abuzul în serviciu / UDMR și PSD au susținut un prag chiar de două ori mai mare la ședința coaliției

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Decizia de a modifica Codul Penal pentru a introduce un prag la infracțiunea de abuz în serviciu a fost luată duminică seara la ședința coaliției de la Vila Lac, iar toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că autorul amendamentului controversat este ministrul justiției, Cătălin Predoiu, care l-a transmis luni, alături de alte amendamente, pe căi informale, la Senat.

La ședința coaliției de duminică seara de laVila Lac au participat liderul PSD, Marcel Ciolacu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu (PSD), Robert Cazanciuc, senator PSD, liderul PNL Nicolae Ciucă, ministrul de interne Lucian Bode (PNL),  ministrul justiției, Cătălin Predoiu (PNL), liderul UDMR, Kelemen Hunor și deputata Rozalia Biro, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse politice.

Ciolacu ar fi ajuns mai târziu la Vila Lac, împreună cu Alfred Simonis, după discutarea subiectului referitor la abuz. Oficial, ședința coaliției a fost despre pensiile speciale.

Potrivit unor surse liberale, propunerea de a impune un prag chiar mai mare, de 100.000 de euro, pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune ar fi venit din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor, susținut de Marian Neacșu și Robert Cazanciuc (PSD). Liderul UDMR neagă însă că ar fi susținut un prag de 100.000 de euro și arată cu degetul către ministrul justiției, Cătălin Predoiu.

”Nu este adevărat. Nimeni nu a propus niciun prag. Predoiu a primit sarcina să vina luni cu o soluție”, a declarat pentru G4Media.ro liderul UDMR, Kelemen Hunor. Și alți lideri PSD consultați de G4Media.ro au susținut că nu s-a discutat despre un prag de o sută de mii de euro.

Potrivit liderului UDMR, toți liderii coaliției ar fi spus în timpul discuției de duminică faptul că propunerea trebuie să vină de la ministerul justiției și că majoritatea parlamentară va susține ceea ce trimite ministrul Predoiu.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, n-a putut fi contactat  pentru a răspunde la întrebarea dacă el a fost cel care a propus pragul de 250 de mii de lei (50 de mii de euro). Potrivit unor surse din Guvern, ministerul justiției nu a trimis formal la Parlament o propunere cu prag pentru abuzul în serviciu. Potrivit surselor citate, amendamentul a fost, totuși,  elaborat la nivelul ministerului justiției, dar nu a fost asumat instituțional.

Nu este clar în aceste condiții cum a trimis ministrul Predoiu propunerea către Senat și prin ce metodă a transmis amendamentele (mail personal, stick, alte căi de comunicare). Cert este, potrivit informațiilor G4Media.ro, a fost o comunicare personală, nu una instituțională. 

Într-o declarație difuzată joi de Digi24, ministrul justiției Cătălin Predoiu a admis că a existat o discuție orientativă la nivelul coaliției și că a fost luat ca reper pragul stabilit pentru evaziunea fiscală pentru a fi considerată infracțiune. Acest prag este de 50 de mii de euro în cazul evaziunii fiscale. Predoiu nu a clarificat dacă acest reper a fost propus coaliției de el sau de către ministerul pe care îl conduce.

Integral pe g4media.ro

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu