Mulți dintre ucrainenii care au fugit din calea războiului și au ales să vină în Romania, prin punctul de trecere a frontierei de la Sighet, au venit împreună cu animalele lor de companie. Vorbim de caini și pisici, în principal, animale care trebuie să fie identificate într-o bază de date. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș ține să arate că medicii veterinari ajută cetățenii ucraineni să nu întampine nicio dificultate în demersurile acestora de a ajunge cat mai rapid într-o destinație care să le oferă siguranță.
„În acest sens se derulează activități de citire a mijloacelor de identificare, putandu-se chiar aplica astfel de mijloace dacă se solicită sau nu există, activități de consultare și emitere de documente de călătorie, acțiuni de vaccinare sau tratare dacă se impun, administrarea de hrană pentru animale de companie”, precizează DSVSA Maramureș.
De altfel, săptămana aceasta președintele ANSVSA a fost în control la DSVSA Maramureș, pentru a vedea cum se derulează lucrurile în această criză a refugiaților ucraineni. Totuși, autoritățile anunță că pentru animalele care nu sunt identificate/vaccinate antirabic/vaccinarea nu mai este valabilă/nu dețin un document de identificare, rămâne obligatorie completarea Formularului de localizare a animalului de companie care nu îndeplinește condițiile de introducere în UE, care poate fi accesat pe pagina oficială a ANSVSA sau prin scanarea codului QR.
Dragoș HOJDA