CRIZĂ DE PERSONAL – Polițiștii se tem de creșterea limitei de vârstă pentru pensionare

Ad imageAd image

Maramureșul, dar nu numai, are nevoie de mai mulți polițiști. Criza de personal este cunoscută și la nivel central, însă deocamdată nu se anunță vremuri mai bune. Șeful Serviciului Rutier Maramureș, Dorin Gherman, recunoaște că există o temere în rândul polițiștilor legată de o posibilă creștere a limitei de vârstă de pensionare. Tocmai de aceea, polițiștii care se pot pensiona acum o fac fără nicio reținere. Și așa numărul de polițiști este din ce în ce mai scăzut la nivel de județ.

„Încercăm să ne facem treaba cât mai bine treaba cu bugetul pe care îl avem și cu personalul pe care îl avem. Au crescut amenzile aplicate, numărul de infracțiuni constatate sau numărul de certificate de înmatriculare retrase, însă nu a cresscut numărul polițiștilor. Criza de personal există, avem un val întreg de polițiști cu experiență care își depun dosarele de pensionare. Există și o temere în rândul polițiștilor, în sensul modificării legislației și a creșterii limitei de vârstă pentru pensionare, astfel că cei care îndeplinesc condițiile de pensionare acum aleg să părăsească sistemul. Schema de personal este subdimensionată raportat la teritoriu, la numărul de locuitori, la infracționalitate.

În ceea ce privește Poliția Rutieră, ca să ajungem la nivelul de polițiști existenți în Uniunea Europeană, ar trebui să dublăm numărul de polițiști rutieri. Strict referitor la Poliția Rutieră, numărul de polițiști se calculează ținând cont de numărul de kilometri de drum național european, drum național, drum județean, drumuri comunale sau străzi, se ține cont de parcul auto, de numărul posesorilor de permise de conducere, de valorile de trafic din județul nostru, pentru că avem tranzit, turism etc. Sunt o serie întreagă de criterii de care se ține seama. Ori repet, ar trebui să ne dublăm numărul de polițiști rutieri, ori asta ar însemna ca școlile să angajeze mai mulți profesori, să aibă spații mai mari, ceea ce e imposibil, să își organizeze cursurile altfel, ori școlile de poliție sunt cu regim militarizat, deci nu pot pleca elevii cand vor ei. Se discută despre încadrări din sursă externă, dar nu vedem soluții. Chiar citeam undeva că la patru plecări din sistem abia se poate aduce unul singur, maxim doi în loc”, a declarat, pentru ziarmm.ro, Dorin Gherman.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu