Actiunile in instanta initiate de Cristian Anghel amana nejustificat alegerile pentru Primaria Baia Mare. Motivele invocate de acesta au ca singur scop tergiversarea proceselor, fara a se urmari o finalitate anume in instanta. Drept dovada stau cererile aberante inaintate de avocatii sai, care au inceput sa conteste doua dintre legile organice ce reglementeaza institutia primarului.
Una dintre legile contestate de Anghel in instanta este cea a Alesilor locali (393 din 2004). Avocatii sai au cerut in instanta de contencios sesizarea Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea a doua articole din lege. Acestea privesc cazurile de incetare a manatului de primar.
De asemenea, Anghel contesta si legea Administratiei publice locale (215 din 2001). Mai precis, articolul care stipuleaza cazurile in care mandatul primarului inceteaza de drept.
Practic, Anghel incearca sa desfiinteze dua legi in baza carora si-a executat mandatul in ultimii ani. Pana acum, nu a gasit nimic in neregula cu acestea. Dupa condamnare, a realizat ca ele nu sunt constitutionale.
Evident, instanta a respins cererea sa. Insa din cauza acestei exceptii invocate, Tribunalul nu s-a putut pronunta pe fondul cauzei, care priveste legalitatea ordinului emis de prefect prin care se constata incetarea mandatului fostului primar.
Care sunt articolele pe care Cristian Anghel le considera neconstitutionale:
Legea 393 / 2004
Art. 15
(2) Calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:
e) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate.
Art. 16
(1) In toate cazurile de incetare inainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constata incetarea mandatului primarului.
(2) Ordinul va avea la baza un referat semnat de secretarul comunei sau al orasului, precum si actele din care rezulta motivul legal de incetare a mandatului.
Legea 215 / 2001
Art. 69. – (1) Mandatul primarului este de 4 ani si se exercita pana la depunerea juramantului de catre primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi, calamitate naturala, dezastru sau sinistru deosebit de grav.
(2) Mandatul primarului inceteaza de drept in conditiile legii statutului alesilor locali, precum si in urmatoarele situatii:
a) daca acesta se afla in imposibilitatea exercitarii functiei datorita unei boli grave, certificate, care nu permite desfasurarea activitatii in bune conditii timp de 6 luni pe parcursul unui an calendaristic;
b) daca acesta nu isi exercita, in mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutiv.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), prefectul, prin ordin, ia act de incetarea mandatului primarului.
(4) Ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanta de contencios administrativ in termen de 10 zile de la comunicare.
(5) Instanta de contencios administrativ este obligata sa se pronunte in termen de 30 de zile. In acest caz, procedura prealabila nu se mai efectueaza, iar hotararea primei instante este definitiva si irevocabila.
(6) Data organizarii alegerilor pentru functia de primar se stabileste de Guvern, la propunerea prefectului. Acestea se organizeaza in termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (4) sau de la data pronuntarii hotararii instantei, in conditiile alin. (5).
Ciprian DRAGOS
Foto: Ciprian DRAGOS