Creierul uman nu poate efectua operatiunile pe care le face in mod normal un calculator. Niciun secret pana acum. Cu toate astea, cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford au descoperit ca sinapsele se comporta mai degraba ca niste microprocesoare individuale, iar creierul uman are mii de trilioane de astfel de sinapse.
Descoperirile au la baza o noua tehnica de tomografie computerizata, care alipeste imaginile intr-un model 3D.
Potrivit lui Stephen Smith, profesor de fiziologie moleculara si celuara si unul dintre conducatorii studiului, noile imagini releva un creier mult mai complex decat ne-am imaginat vreodata.
O sinapsa, este asemeni unui microprocessor – avand atat capacitate de stocare, cat si elemente de procesare a informatiei.
Sinapsa ar putea contine pana la 1000 de intrerupatoare moleculate. Un singur creier uman are mai multe intrerupatoare decat toate calculatoarele, routerele si conexiunile la Internet care exista pe Pamant.
Cine ar fi crezut ca purtam pe umeri cea mai mare retea? Cercetatorii de la Universitatea au patentat aceasta tehnica de tomografiere, pe care acum vor incerca sa o foloseasca pentru a afla mai multe despre sinapse – ce se intampla cu ele cand descoperim informatii noi, ce se intampla cu ele dupa ce experimentam traume, etc.