Băimărenii care stau la bloc produc mult mai mult gunoi decat cei care stau în zonele de case. O spun cei de la ADI Deșeuri, care țin să precizeze că dacă băimărenii ar face colectare selectivă, atunci gunoiul ar fi mai ieftin.
„Împărțirea deșeurilor menajere colectate de pe Baia Mare în funcție de zona din care se colectează (case sau blocuri) arată diferențe mari în privința colectării separate a deșeurilor. Zona de blocuri generează de aproape 4 ori mai mult deșeu rezidual față de zona de case. Procentul nu se păstrează când este vorba de deșeul reciclabil. Din zona de blocuri (chiar considerând că toată fracția sticlă vine doar din această zonă) cantitățile de reciclabil sunt doar de 2 ori mai mari comparativ cu ceea ce se ridică din zona de case, unde se colectează separat doar fracțiile plastic/metal și hârtie/carton.
În aceste condiții, realitatea arată că procentul de colectare selectivă raportat la cantitatea totală de deșeu generat este aproape dublu pe zona de case, comparativ cu zona de blocuri. Cifrele sunt nesatisfăcătoare, Baia Mare având un grad de colectare selectivă de 7,2% în luna mai. Procentul arată o lipsă de înțelegere a unora în privința importanței colectării separate la sursă și a efectelor acesteia asupra taxei de salubrizare.
Orice reciclabil amestecat cu deșeul rezidual înseamnă bani pe care-i pierdem fiecare dintre noi. Acel reciclabil se contaminează și nu mai poate fi valorificat. Fiecare tonă de reciclabil ambalaj conform are astăzi o influență în componenta taxei de salubrizare de aproximativ 1700 de lei. Adică aceasta ar fi economia pe care am face-o! În schimb, tona de reciclabil din deșeul rezidual ne costă peste 637 de lei”, explică conducerea ADIGIDM Maramureș.
Dragoș HOJDA