Principalul tribunal administrativ din Franţa a dispus luni ca poliţia să înceteze să folosească drone pentru a monitoriza mulţimile după ce ţara a ieşit din aproape două luni de izolare strictă pentru combaterea coronavirusului, relatează DPA, informează AGERPRES.
Folosirea dronelor, pe care poliţia le-a prezentat cu mândrie la televiziuni în timpul măsurilor de izolare, este împotriva reglementărilor europene pentru protecţia datelor personale, a decis Consiliul de Stat.
Tribunalul a notat că dronele zburau la o înălţime de 80 până la 100 de metri, fără a activa funcţia de zoom, ceea ce înseamnă că în practică nimeni nu era identificat. În plus, funcţia de înregistrare a fost înlăturată de pe drone.
În consecinţă, tribunalul a acceptat că dronele au fost folosite pentru un scop legitim de siguranţă publică şi că utilizarea lor nu reprezintă o încălcare „gravă şi în mod clar ilegală” a libertăţilor fundamentale.
Totuşi, tribunalul susţine că nu există nicio procedură care să prevină utilizarea dronelor într-un mod care să permită identificarea indivizilor.
În plus, transmiţând imagini la un centru de comandă al poliţiei, acestea au capturat date personale şi de aceea trebuie să se conformeze reglementărilor europene.
Utilizarea dronelor trebuie în consecinţă să fie autorizată prin decret sau decizie oficială în urma consultării Comisiei naţionale franceze pentru tehnologie şi libertate (CNIL), un pas care nu a fost făcut în acest caz.
Alternativa ar putea fi ca ele să fie dotate cu dispozitive care ar face să fie imposibilă identificarea indivizilor în orice circumstanţe.
Autorităţile din întreaga ţară au utilizat drone pentru a monitoriza respectarea regulilor de izolare pe străzile oraşelor şi pe plaje.
Izolarea a luat oficial sfârşit pe 11 mai, dar multe restricţii au rămas, printre care interdicţia pentru deschiderea plajelor.