Locuitorii Indiei au respirat luni un aer mai curat dupa ce masurile de izolare la domiciliu impuse pentru combaterea raspandirii coronavirusului in marile orase din India au redus traficul si stratul de smog, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.
Anul trecut, in India se aflau circa jumatate dintre primele 50 cele mai poluate orase din lume, potrivit companiei companiei elvetiene IQAir, industria, gazele de esapament si centralele pe carbune fiind principalele cauze ale poluarii.
Numerosi indieni au urmat indemnul premierului Narendra Modi de sambata si s-au autoizolat voluntar la domiciliu, drumurile, de obicei intesate de masini, ricse, scutere si autobuze, ramanand aproape pustii.
In New Delhi, cea mai poluata capitala din lume, indicele calitatii aerului (AQI) a coborat luni dupa-amiaza la circa 93, un nivel considerat moderat. Aerul din capitala indiana este de obicei considerat nesanatos, cu un indice de aproximativ 161 inregistrat in martie 2019, potrivit IQAir.
In capitala financiara Mumbai, indicele a fost de 90, in comparatie cu o medie de circa 153 in martie 2019. Calitatea aerului este considerata sanatoasa atunci cand indicele coboara sub 50.
„(Scaderea) se datoreaza in principal reducerii imense a traficului vehiculelor”, a spus Gufran Beig, director de proiect in cadrul agentiei guvernamentale pentru monitorizarea mediului, SAFAR.
Drept urmare, varfurile zgarie-norilor invaluite de obicei in smog, au fost vizibile, iar cativa rezidenti au spus ca au vazut mai multe stele decat de obicei.
Poluarea atmosferica din India a provocat moartea a 1,24 de milioane de persoane in 2017, potrivit unui studiu publicat in Lancet Planetary Health.
Exista cercetatori care au asociat poluarea cu un risc crescut de infectii respiratorii virale – inclusiv COVID-19, boala provocata de infectarea cu noul coronavirus.
„Dupa ce criza va lua sfarsit, va fi la fel de rau ca inainte”, a spus Braganza in timp ce se plimba pe o strada linistita din Mumbai.