COPERNICUS – Niciun fermier din Maramureș nu mai scapă de controalele APIA

Ad imageAd image

Din acest an niciun agricultor din județ nu mai are cum scăpa de controalele efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. Asta fiindcă avem implementat sistemul COPERNICUS. Inteligență artificială, ceva ce acum câțiva ani putea fi considerat science-fiction.

„Începând cu acest an, Comisia Europeană a solicitat statelor membre să efectueze un control total al suprafeţelor solicitate de oameni la toate parcelele. Acest lucru se desfăşoară prin aşa-numitul program Copernicus cu sateliţii din dotare: satelitul 1 şi 2. Santinel 1 şi Santinel 2 care sunt folosiţi şi pentru captarea imaginilor, observarea, monitorizarea şi evaluarea suprafeţelor cerute de către fermieri. Mai precis este un algoritm de inteligenţă artificială care observă pe teren categoria de folosinţă a terenului, tipul culturii agricole, stadiul lucrărilor minime efectuate, cum ar fi arat, însămânţat ș.a.m.d., data de răsărire, cosit, păşunat, recoltat, suprafeţele incendiate dacă e cazul, suprafeţele inundate, suprafeţele care nu au utilizare agricolă, din interiorul parcelei agricole de referință.”, a declarat directorul executiv al APIA Maramureş, Florin Urs.

Acesta a mai spus că în urma monitorizării, parcelele agricole vin în sistemul infrmatic al APIA sub forma unui semafor. Cele cu verde sunt conforme, acceptate, galben înseamnă că nu există informații suficiente și este nevoie de o procesare mai mare, iar cele cu roșu – neconforme.

Datele din teren, spune URS, nu sunt deloc rele: „Am avut în prima etapă 1552 de parcele cu roșu dintr-un total de 230.000 de parcele, deci undeva sub 2%. În a doua etapă, cele cu galben au devenit roșii, am avut 3500 și nu sunt multe deloc. Dar ele nu rămân în roșu automat. Încercăm să clarificăm situația din teren, de clarificare, dacă pot aduce dovezi că acolo lucrurile sunt bune, iar interpretarea algoritmului artificial a avut anumite erori, se pot clarifica lucrurile. Dar unele nu. Și vă dau un exemplu de eroare – multe culturi de pajiști permanente, pășuni și fânețe din zonele înalte le-a văzut calcultorul drept rapiță, de exemplu în zona Vișeu, însă sunt și parcele care au fst descoperite că nu sunt cu aceeași cultură declarată de fermier, că nu au utilizare agricolă. Acum nu mai scapă nimeni de control”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu