CONTROALE – Maramureșeni prinși că au umblat la contorul de gaz pentru a plăti facturi mai mici

Ad imageAd image

Peste 900 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică şi gaze depistate în primele zece luni din acest an în rețeaua Delgaz Grid, conform anunțului făcut de companie. Energia sustrasă totalizează 21,6 milioane de kWh, reprezentând consumul de electricitate a circa 7.200 de apartamente, timp de un an de zile. Mai grav este că improvizaţiile realizate pentru a sustrage energie sau gaze naturale pun în pericol locuințe și persoane;

Din totalul de peste 900 de cazuri de consum fraudulos, 537 dintre acestea au fost pe gaze naturale şi 366 de energie electrică. Într-un răspuns redacției ziarmm.ro, cei de la Delgaz Grid spun că în județul Maramureș avem pentru perioada ianuarie – octombrie 2021 un număr de șapte intervenții neautorizate asupra mijlocului de măsură (contor gaz).

„Improvizaţiile realizate pentru a sustrage energie electrică sau gaze naturale pun în pericol locuințe, dar și persoane. Legături electrice neizolate în poduri, în zone ascunse, pe lemn ori la nivelul solului sau racorduri la rețeaua de gaze cu suduri neautorizate și materiale ce nu trebuie folosite pentru rețelele de gaze naturale (conducte de apă, coliere de sârmă, camere de bicicletă etc.) sunt doar câteva dintre situațiile întâlnite în teren.

Fiecare situație în care se consumă fraudulos energie electrică sau gaze naturale va cauza mai devreme sau mai târziu un incident: un imobil ia foc, oamenii își pierd bunurile sau, mai rău, își pierd viața în urma unor explozii sau incendii. Aceste evenimente tragice nu aleg unde, când și cui se întâmplă, fiind implicați fără să vrea copiii, soții, părinții, vecinii sau pur și simplu oamenii care trec prin zonă. Și totul se întâmplă pentru că cineva a ales să să nu plătească o sumă de bani în mod corect pentru energia electrică sau gaze naturale, dar până la urmă prin astfel de practici frauduloase ajunge să îl coste mult mai mult”, precizează oficialii companiei amintite.

Mai precizăm că cele 900 de cazuri de consum fraudulos au cauzat companiei pierderi de peste 10,3 milioane de lei, în primele zece luni ale anului. În toate aceste cazuri au fost iniţiate măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor, fiind înaintate, în acelaşi timp şi plângeri penale, pentru aflarea şi tragerea la răspundere a celor care au sustras energie sau gaz și au pus în pericol bunuri sau vieți omenești.

„În același timp, compania noastră vă recomandă să nu lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze natural, nu acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie electrică venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri mai mici sau neplata energiei consummate, nu acceptați folosirea unor materiale care nu sunt pretabile instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (ex. izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc.)”, anunță Delgaz Grid.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu