Ministerul Mediului a anunțat recent cel mai amplu control la nivel național, vizați fiind agenții economici care desfășoară activități de valorificare/reciclare pe economia circulară a deșeurilor. Astfel de controale sunt și în județul Maramureș, potrivit informațiilor confirmate de către Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș. La nivel național circa 360 de comisari de mediu și 40 de inspectori fiscali de la AFM vor verifica activitatea a peste 365 de agenți economici care își desfășoară activitatea în acest sector.
Potrivit Ministerului Mediului, acțiunea de control demarată zilele trecute, pe lângă eliminarea fraudei și a raportărilor false, vizează respectarea suprafețelor, capacităților de stocare/depozitare autorizate, tipurile de deșeuri acceptate în instalație, cantitățile de materiale reciclate/valorificate, existența și funcționarea instalațiilor de reciclare, respectarea capacităților autorizate de reciclare/ valorificare, operațiunea de valorificare autorizată, randamentul, eficiența instalației de sortare/tratare sau monitorizarea factorilor de mediu.
Controalele mai vizează dovada raportărilor către Agenția pentru Protecția Mediului și Administrația Fondului de Mediu, raportările transmise la OIREP, evidența gestiunii deșeurilor, trasabilitatea deșeurilor, respectarea perioadei de stocare a deșeurilor, verificarea stocurilor de deșeuri, precum și a respectării obligației de a deține spații special amenajate pentru stocare sau existența documentelor de transport. Potrivit Ministerului Mediului, după finalizarea controlului, va exista o radiografie foarte clară a întregii activități, iar așteptările autorităților de mediu se leagă de eliminarea fraudei și a raportărilor false.
„Noi avem cinci astfel de firme și vom verifica două, Drusal și Glodsal. Oricum noi făceam controale și am făcut deja, dar facem ce putem în condițiile în care nu avem oameni. E o muncă foarte mare și nu avem, personal suficient. Oricum dăm amenzi la greu. Vreau să vă spun că din 40 de UAT-uri verificate am dat amenzi la 36 dintre ele pentru neîndeplinirea obligațiilor privind reciclarea. Legea spune foarte clar primăriilor ce au de făcut și ei nu se conformează. Am avut răbdare destul, acum aplicăm legea. Poate așa se vor deștepta și primarii și vor face ce trebuie. Noi aplicăm legea și ei știu asta, nu au scuze că nu au aplicat legea„, a declarat, pentru ziarmm.ro, Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș.
Dragoș HOJDA