Controale ale comisarilor OPC în pensiunile din Maramureș. Locuri din județ unde turiștii sunt tratați cum cere legea

Ad imageAd image

Sunt unități de cazare în județul Maramureș unde turiștii sunt tratați așa cum trebuie, adică respectă normele de igienă, curățenie și ce mai trebuie pentru ca un turist să se simtă bine. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) prin CRPC RNV Cluj, în coordonarea vicepreședintului Sebastian Hotca, desfășoară acțiuni de control în zonele de vacanță de iarnă, din România, respectiv în Cluj, Sibiu, Maramureș, Baile Felix în cadrul structurii special create, în mod tradițional – “Comandament de iarnă 2023”.

„Așadar, începând cu 5 decembrie 2023 și până pe 10 ianuarie 2024, ANPC va monitoriza permanent aceste zone predilecte pentru turiști în acest sezon, pentru ca vacanța acestora să se desfășoare în cele mai bune coondiții, conform prevederilor legale în vigoare. Activitatea Comandamentului, până pe 19 decembrie 2023, a vizat 427 de operatori economici care își desfășoară activitatea în toate zonele menționate.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 565 de amenzi contravenționale în valoare totală de circa 3,9 milioane lei, 87 avertismente, oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de aproximativ 49.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 49 de operatori economici”, arată ANPC.

”Astept momentul, cand vom avea comandamente, în care nu vom fi nevoiți, să aplicăm sancțiuni! Până atunci, între interesele economice meschine ale celor care se vor consiliați să își facă curat sau să nu aibă produse “expirate” și interesele consumatorilor, le alegem permanent pe cele din urmă! Turismul românesc are nevoie de o schimbare de mentalitate, așa cum deja unii operatori economici dovedesc că se poate!”,spune Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Principalele abateri constatate:

utilizarea unor produse alimentare fără elemente de identificare,
schimbarea stării termice a produselor alimentare
utilizarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită
lipsa verificării metrologice a mijlocului de măsurare
condiții igienico-sanitare precare, în blocul alimentar: paviment deteriorat, instalație electrică improvizată, depuneri de praf și resturi alimentare în colțurile încăperilor, prize și întrerupătoare neigienizate, chedere ale agregatelor frigorifice rupte și neigienizate, mobilier uzat, prezența insectelor, ustensile neprofesionale (veselă din lemn), tavan și pereți neigienizați
depozitarea în frigider a unor paste fierte și porționate, contrar prevederilor legale
lipsa graficului de schimb al uleiului de prăjire
lipsa alergenilor individualizați în lista meniu
lipsa ingredientelor, aditivilor și a mențiunii „Provine din produs congelat”, în lista meniu
depozitarea produselor direct pe paviment
lipsa prețului pe unitate de măsură
lipsa mijloacelor de protecție impotriva insectelor
neafișarea serviciilor suplimentare în unitățile de cazare, inclusiv a tarifelor a orei de sfârșit a zilei de cazare, precum și a altor informații relevante, lipsa regulamentelor de utilizare saună, a piscinei, a registrului de evidență a calității apei etc.
lipsa huselor de protecție pentru saltea si a covoarelor antiderapante în băi
folosirea unor prosoape uzate, a unor saltele și lenjerii neigienizate, pătate, cu fire de păr
comercializarea unor produse textile fără a avea menționate pe etichetă compoziția fibroasă, traducerea în limba română, fără date de identificare: producător/importator, adresă, date de contact, provenind din diferite țări
folosirea unor autorizații de funcționare expirate
lenjerie neconformă în spațiile de cazare
Jucării notificate pe sistemul rapid de alertă Rapex

În urma verificărilor desfășurate de echipele de control formate din comisari din cadrul CRPC RNV Cluj și suplimentar judetele Alba, Mures, Sibiu, au fost constatate însă și exemple de bune practici, în servicii oferite turiștilor, în vacanța de iarnă. Remarcăm că cele mai multe unități cu Așa DA sunt în Maramureș.

Exemplificăm câteva locații unde oferta către consumatori respectă întru totul prevederile legale, ceea ce demonstrează că ”omul sfințește locul”:
– La Casa Ceaus/SC Cernestean SRL/ Baia Sprie- Maramureș
– Casa Cerbului/SC ALR Turistic Serv SRL/ Baia Sprie- Maramureș
– Hotel Miraj/SC Macro Targhet SRL/ Viseul de Sus- Maramureș
– Hotel Gabriela/SC Darkness SRL/Viseul de Sus- Maramureș
– Pensiunea La Grădina SC Razimar SRL/Baia Sprie- Maramureș
– Hotel Dopsi/Hotel Dopsi SRL/Bazna – Sibiu
– Complex Cindrelul – Păltiniș- Sibiu
– Restaurant Tifany-Păltiniș -Sibiu
– Hotel Poienița/Turism Felix SA- Băile Felix -Bihor
– Hotel Perla/Alinbogdan SRL Baile 1Mai-Bihor
– Hotel Aventus/SC Amedi&Sons SRL Baile Felix -Bihor

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu