De ceea ce mancam depinde felul in care aratam: tineri sau batrani; este ceea ce aminteste mereu in cartile sale dermatologul american Nicholas Perricone, expert in teoria inflamatorie a imbatranirii.
In ultima carte a specialistului american, intitulata „Cele 7 secrete ale unei tinereti indelungate”, acesta dedica un capitol intreg felului in care trebuie sa mananci pentru a-ti mentine o piele tonifiata. „Lipsa de proteine, si de proteine de buna calitate, se vede imediat pe fata. Femeile le consuma mai putin decat barbatii si acesta este unul dintre motivele pentru care acestia din urma par de cele mai multe ori mai tineri decat femeile de aceeasi varsta”, scrie Perricone.
Un alt motiv are legatura cu testosteronul, hormon care ajuta la reglarea densitatii si a gradului de tonifiere a pielii. O piele mai „groasa”, asa cum au barbatii, este mai putin vulnerabila la efectele daunatoare ale soarelui si la alte agresiuni din mediul inconjurator, de aceea este deosebit de important ca femeile sa aleaga o alimentatie anti-inflamatorie ca prima arma de aparare impotriva imbatranirii, mai sustine dermatologul.
„Femeile au adeseori tendinta de a consuma alimente cu aport ridicat de carbohidrati pentru a creste nivelul de serotonina, hormonul starii de bine. Acest lucru are insa un efect nociv, deoarece stimuleaza si mai mult apetitul si le face sa manance in mod excesiv”, explica Perricone. Iar daca aportul de proteine nu este unul adecvat, si alimentatia este bogata in carbohidrati cu indice glicemic mare, trasaturile fetei par deformate si obosite, iar chipul isi pierde contururile definite.
Astfel, in opinia specialistului, „inflamarea indusa de carbohidrati cu indice glicemic ridicat umfla fata si zona ochilor; glicozilarea indusa de zaharuri si amidon favorizeaza aparitia de riduri profunde si pierderea tonusului pielii”.