- Publicitate -
Ad imageAd image

Consiliul Județean Maramureș vrea să amenajeze domeniul schiabil Boriște – Izvoare

Ad imageAd image

Zilele trecute, consilierii județeni au aprobat studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici și devizul general estimativ pentru obiectivul de investiții Amenajarea domeniului schiabil Boriște – Izvoare, județul Maramureș.

”În vederea creşterii atractivităţii zonei se propune valorificarea potenţialului masivului Igniş, aflat în vecinătatea staţiunii Izvoare, masiv ce oferă condiţii geografice şi climatice propice pentru dezvoltarea sporturilor de iarnă. Zona este cunoscută împătimiţilor de schi (care obişnuiesc să schieze aici, în special la sfârşitul sezonului rece când zăpada s-a topit deja de pe alte pârtii) sub denumirea de Borişte. Aceasta este situată pe versantul nordic al masivului Igniş, de-a lungul Văii Vălăului.

Pe vremuri, aici se organiza Cupa Veteranilor la Schi. Pornind de la această locaţie, se doreşte amenajarea unui domeniu schiabil modern, cu facilităţi de transport pe cablu care să asigure un turism modern şi civilizat, cu toate consecinţele ce decurg de aici în dezvoltarea social economică a zonei şi a judeţului Maramureş.

Obiectivul investițional este inclus în programele anuale de dezvoltare a destinaţiilor şi a produselor turistice ale Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, programe prin care se urmăreşte susţinerea turismului intern în vederea îmbunătăţirii circulaţiei turistice în paralel cu conservarea patrimoniului natural şi cultural”, se precizează în anexa proiectului de hotărâre.

Momentan, stațiunea are trei pârtii mai mici de schi, care se adresează schiorilor începători.

”În prezent, în stațiunea Izvoarele se poate schia pe trei pârtii de schi, pârtii ce sunt amplasate disparat, fără ca să existe legături între ele.

Cele trei pârtii din staţiunea Izvoarele (Poiana Soarelui, Brazi, Cora) sunt pârtii scurte, având lungimile sub 800 de metri şi se adresează în principal doar schiorilor începători. In plus, fiecare pârtie este amplasată într-o altă parte a staţiunii, neexistând trasee sau instalaţii de legătură între ele.

In plus, fiecare din cele trei pârtii de schi este deservită de instalaţii de transport cu cablu de tip teleschi. In concluzie. Staţiunea Izvoarele, deşi cunoscută ca o staţiune de schi, nu dispune în momentul de faţă de o pârtie de schi cu adevărat atractivă, cu un transport pe cablu adecvat şi modern, care să asigure un aflux mai mare de turişti în perioada iernii şi dezvoltarea economică a zonei, acesta fiind motivul pentru care Consiliul Judeţean Maramureş propune prin prezentul proiect dezvoltarea domeniului schiabil Izvoarele-Borişte”, mai arată documentul amintit.

Obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investiţiei publice:

– creșterea atractivității zonei din punct de vedere al potențialului pentru schi, asigurând un turism modern și civilizat;

– dezvoltarea infrastructurii turistice pentru turismul montan (amenajarea de noi pârtii de schi, cu instalaţiile de transport pe cablu aferente, cu instalaţie modernă de înzăpezit pârtiile de schi şi de întreţinere a pârtiilor);

– creşterea numărului de locuri de muncă în zona Baia Mare și Baia Sprie, datorită valorificarii patrimoniului natural;

– creșterea economică datorită valorificării atracțiilor turistice (pârtii de schi, instalații de transport pe cablu etc.) și favorizarea apariției și dezvoltării firmelor locale;

– crearea cererii pentru o gamă largă de bunuri și servicii (construcții, industria alimentară, industria mică și artizanală);

– dezvoltarea serviciilor de promovare turistică și a serviciilor de cazare (impact direct asupra mediului de afaceri din turism).

Domeniul schiabil Borişte-Izvoare urmează să fie dotat cu următoarele instalaţii, utilaje şi/sau echipamente:

– instalație de transport cu cablu de tip telegondolă; instalaţii de transport cu cablu de tip teleschi, 3 bucăţi; instalaţie de înzăpezit; maşini de bătut zăpada; pavilion administrativ / clădire anexă; drum de acces cu locuri de parcare pe marginile acestuia.

Costul estimativ pentru realizarea obiectivului de investiții în varianta cu telegondolă, teleschiuri bi-post şi generatoare de zăpadă de tip tunuri mobile este de 178.209.733,80 lei, fără TVA.

Costul estimativ pentru realizarea obiectivului de investiții în varianta cu telescaun, teleschiuri mono-post şi generatoare de zăpadă de tip lănci este de 179.410.039,10 lei, fără TVA.

Costul estimativ de operare pentru un an calendaristic a obiectivului de investiții în varianta cu telegondolă, teleschiuri bi-post şi generatoare de zăpadă de tip tunuri mobile este de 3.811.408,74 lei, fără TVA.

Costul estimativ de operare pentru un an calendaristic a obiectivului de investiții în varianta cu telescaun, teleschiuri mono-post şi generatoare de zăpadă de tip lănci este de 3.830.823,78 lei, fără TVA.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu