Continuăm publicarea opiniilor consilierilor locali băimăreni despre unele dintre cele mai importante subiecte pentru Baia Mare. În cele de mai jos, răspunsurile consilierului local Mihaela Câmpan (Coaliția pentru Maramureș).
1. Ce proiecte de infrastructură credeți că sunt prioritare pentru Baia Mare?
M. C.: În primul rând consider că ar trebui să pornim de la ce avem!
a. Întreținerea (reparații+asfaltare+marcaje) tuturor căilor de acces în cartierele orașului.
b. Demararea lucrărilor de infrastructură rutieră, respectiv pasaje rutiere supraterane, zonele Italsofa și Clubul Văcarilor, investiții care sper că vor fi finalizate până la finalul anului 2025. La finalul anului trecut, pe 28.12.2023, am aprobat studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici și devizul general, toate actualizate, pentru obiectivul de investiții Pasaj Italsofa (Baia Mare – Groși).
c. În perspectivă, dar cu orizont de accesare și implementare cât mai grabnic, realizarea unui Parc Fotovoltaic (prin atragere de fonduri europene), care să deservească (grădinițe, școli, licee, spitale etc.) instituții sau servicii subordonate Primăriei Baia Mare, astfel s-ar diminua costurile de întreținere, iar banii economisiți ar putea fi utilizați în efectuarea altor investiții.
2. Cum vedeți dezvoltarea Centrului Vechi?
M. C.: Referitor la dezvoltarea Centrului Vechi sau Centrul Istoric al orașului cum i se mai spune, consider că ar trebui reabilitate (și de data aceasta tot prin accesare de fonduri europene) sau prin alocarea de către Consiliul Local a unui buget în acest sens, astfel încât toate clădirile istorice degradate să fie incluse într-un ”program de reabilitare a clădirilor istorice”, urmând ca banii pe care îi va asigura PRIMĂRIA să fie recuperați de la proprietari (rate lunare 80% din valaoarea lucrărilor), iar 20% urmând să fie suportați din bugetul local. Din câte știu eu, inventarierea clădirilor s-a facut deja. Această zonă a orașului ar putea deveni la fel de animată precum e Centrul istoric al Bucureștiului sau alte orașe mari ale Europei.
3. Cum vedeți rezolvarea problemei pungilor de sărăcie (Craica, Pirită)?
M. C.: Din păcate, ”pungile de sărăcie” sunt o temă universal valabilă aproape peste tot în lume. Îndrăznesc să spun că această problemă majoră a sărăciei pornește în primul rând de la educație, chiar educație timpurie… însă îngrijorător este faptul că deținerea unui loc de muncă (cu un salar minim pe economie) nu mai reprezintă o garanție a evitării sau ieșirii din sărăcie și ce e foarte trist este faptul că cei mai afectați de sărăcie sunt copiii, care de multe ori sunt folosiți de părinți în acțiuni de cerșetorie sau alte activități neadecvate pentru vârsta copilăriei. Din punctul meu de vedere, atât alocațiile, cât și ajutoarele sociale ar trebui condiționate – cuplate cu responsabilizarea părinților, iar aici specialiștii în asistență socială, Direcția de Asistență Socială și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului ar putea veni cu măsuri și soluții benefice în acest sens, iar împreună, consilieri locali, consilieri județeni, să elaboram un Plan de eliminare a pungilor de sărăcie din județul Maramureș.
Vlad HERMAN