Consilierul local Horia Buhan: Proiectele de infrastructură mare care ar fi putut redesena orașul le-am ratat

Ad imageAd image

Consilierul local Horia Buhan (USR) a răspuns mai multor întrebări pe care ZiarMM i le-a adresat despre câteva subiecte importante care vizează Baia Mare.

Una din întrebări e cea legată de proiectele de infrastructură prioritare pentru oraș.

”Proiectele de infrastructură mare care ar fi putut redesena orașul le-am ratat. Am pierdut 191 milioane de lei, bani europeni, pentru modernizarea a 4 bulevarde și extinderea spre vest a orașului prin Bulevardul Vestului. Dacă ar fi să fiu idealist aș zice pasajele de la Italsofa și Clubul Văcarilor. Acestea nu se vor putea realiza în acest an. Poate vor fi începute electoral. Pe de altă parte, să visezi la proiecte de infrastructură mare trebuie să nu cunoști realitățile orașului. Bugetul din acest an nu va permite mari investiții, asta e clar. Va fi un buget de subzistență, care va mai diminua datoria orașului. Urgent pe zona de infrastructură, trebuie intervenit în cartiere, în spatele blocurilor. Sunt zone în care nu s-a intervenit niciodată de la darea în folosință și arată jalnic”, a declarat Horia Buhan.

L-am întrebat și despre cum vede dezvoltarea Centrului Vechi al orașului, la care alesul local a răspuns: ”în primul rând l-aș vedea renovat. Pentru clădirile care stau să cadă este nevoie de-a găsi soluții de renovare. Scuza cu proprietarii care nu-și renovează fațadele și administrația nu poate decât să-i supraimpoziteze nu mai trebuie acceptată. Alte orașe au găsit soluții și centrele lor vechi atrag turiști și le fac cinste.

Pentru Baia Mare centrul vechi este o rușine, dar este și oglinda competenței actualei administrații. Probabil, la un moment dat, s-ar impune o reconfigurare a proiectului în ansamblu, asta ar putea să ne spună specialiștii cel mai bine, dar până atunci este imperios necesar să găsim soluții pentru a renova clădirile degradate și a le reda funcționalitatea”.

Horia Buhan a vorbit și despre problema pungilor de sărăcie, Craica, Pirită, care reprezintă o rușine pentru oraș.

”Este o problemă grea care nu cred că va putea fi rezolvată în integralitate niciodată. Se pot face progrese printr-un efort comun al tuturor factorilor care pot fi implicați în această problemă. Știu că în cazuri similare implicarea ONG-urilor a ajutat mult la preîntâmpinarea abandonului școlar și la diminuarea analfabetismului, de asemenea, prin proiecte europene sau cu alt tip de finanțare, mulți adulți au fost integrați în piața muncii.

Spre astfel de acțiuni ar trebui să ne îndreptăm și mai puțin pe alocări de ajutoare financiare de la buget. La un moment dat fostul primar promitea pentru aceste zone 500 de containere tip locuință și desființarea cocioabelor actuale. Era acum vreo 10 ani. Ca și cu multe alte proiecte au rămas doar vorbele”, a adăugat Horia Buhan.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
SCHI - SNOWIN FEST ȘUIOR 2025
2 Comments