- Publicitate -
Ad imageAd image

CONFERINȚE PREOȚEȘTI – Duhovnicul în vremea noastră nu este un judecător

Ad imageAd image
Ad imageAd image

În Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului au debutat în această săptămană conferințele preoțești de toamnă. Prima conferință a avut loc chiar în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, fiind prezenți preoții din Protopopiatele Baia Mare, Lăpuș și Chioar.

„Preoţii, care nu se văd foarte frecvent, se întâlnesc, îşi vorbesc şi simt că sunt mai puternici împreună, în sobornicitatea Bisericii, împreună cu Ierarhii lor şi cu toţi slujitorii lui Dumnezeu. Conferinţa din această toamnă a fost alcătuită de tânărul eclesiarh al Catedralei, părintele ieromonah Serafim Bilţ, care a fost un student eminent şi care a devenit slujitor al sfintei noastre Catedrale, monah cu metania la Sfânta Mănăstire Rohia. I-am încredinţat alcătuirea conferinţei tocmai pentru că are proaspete cunoştinţele teologice şi încă este masterand al Departamentului de Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul”.

Titlul conferinţei este „Sfinţii Părinţi isihaşti Simion Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ – modele duhovniceşti de isihie globală într-o lume globalizată”. Un titlu provocator şi sper ca sfinţiții părinţi, care se reunesc în conferinţă să reţină câteva lucruri şi mai cu seamă faptul că slujirea lor preoţească nu se limitează doar la a împlini doar ce prevede fişa postului, ci trebuie să continue acasă, unde să-şi întărească puterile duhovniceşti prin rugăciune, multă rugăciune, mult post, multe fapte bune, să fie model de familie creştină în mijlocul comunităţii.

Apoi, la discuţii libere, am vorbit şi despre duhovnicul în vremea noastră, care nu este un judecător şi nu trebuie abordată problema în acest fel, nici un instructor sau director de conştiinţe. Duhovnicul este un medic, un vindecător de conştiinţe şi el nu are dreptul şi nu are voie să pună stăpânire pe sufletele oamenilor, care sunt ale lui Dumnezeu, ale lui Hristos, nici pe inimile lor.  Până la urmă, Ortodoxia asta este: libertatea de a alege părintele duhovnicesc, biserica de frecventat, mănăstirea de cercetat şi toate acestea duc la împlinire şi la frumuseţea Ortodoxiei, care este o credinţă a bucuriei şi a împlinirii”, spun oficialii Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Mai spunem doar că miercuri, 12 octombrie 2022, urmează Protopopiatele Sighet și Vișeu, la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Municipiul Sighetu Marmației.

FOTO episcopiammsm.ro

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu